Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

AHA a BHA kyseliny pro problematickou pleť

 

973acc544de735d3dd84137db666a058

Exfoliace pleti

Řadíme ji do základních kroků v péči o pleť. Proč tomu tak je? Pokud bychom pravidelně neodstraňovali odumřelé kožní buňky, stane se pokožka mdlou, šupinatou, hrubou a bez jasu. Vrstva staré kůže vytvoří na pokožce nepropustný film, který zabraňuje vstřebávání živin do pleti a zároveň vytváří prostředí náchylné ke vzniku akné, zánětů a množení bakterií. Pravidelná exfoliace je jediný způsob, jak tomu předejít. Bez ní má pokožka tendenci se buď více mastit, protože hydratace nemá možnost proniknout hlouběji do dermis, ani epidermis, a tak to pokožka dohání větší produkcí kožního mazu. Nebo dochází k jejímu vysoušení, protože vrchní dermis tvoří již odumřelé kožní buňky.

DSC_2110

Co dokáží kyseliny

Mají nižší pH než naše pokožka, a tím jemně odstraňují nejsvrchnější odumřelou vrstvu. Pleť zjemňují, projasňují, sjednocují a urychlují její regeneraci. Ta má vlivem času tendenci zpomalovat své regenerační schopnosti. Chemický peeling pomocí kyselin tento proces znovu aktivuje a pomáhá pleť udržovat hladkou a jemnou na dotek. Kyseliny zmírňují akné, pravidelná exfoliace pleti mu nedává moc šanci vzniknout. Chemický peeling také dokáže bojovat s pigmentací. Při pravidelném používání dochází ke zjemnění až odstranění pigmentových skvrn. Je to sice dlouhodobější proces, ale velmi účinný. Neustálá obnova kožních buněk má pozitivní vliv na vrásky, které se stávají jemnějšími a méně viditelnějšími. 

Jelikož mají kyseliny pro domácí použití nižší koncentraci, aby byly bezpečné, je potřeba si na výsledek počkat a mít trpělivost. Při pravidelném používání min. měsíc však uvidíte jasné výsledky. Pleť bude zářit a bude sjednocenější. 

DSC_6267-2

Péče pro problematickou pleť

Doporučujeme vyzkoušet benefity našeho exfoliačního séra Twinkle Star. Jde o lehké sérum, které se používá na noc a má koncentraci pro každodenní použití. Obsahuje AHA kyseliny z citronu, borůvky, papájy, cukrové třtiny a pomeranče. V kombinaci s kyselinou hyaluronovou perfektně hydratuje pleť, zjemňuje, vyhlazuje jemné vrásky, stahuje póry, zesvětluje pigmentaci a celkově zlepšuje stav pleti při pravidelném používání. Jde o čistě přírodní složení, které konkuruje známým značkám jako Pixie, nebo Medik 8.

Z dalších produktů na aknózní pleť se velmi osvědčila lokální péče na pupínky SOS Miracle, která obsahuje přírodní alternativu retinolu, bakuchiol. Ten má stejné pozitivní zlepšení akné jako u retinolu, ale bez vedlejších účinků. Není senzitivní na světlo a mohou ho používat i těhotné a kojící ženy. Navíc pokožku nevysušuje, ale vrací ji do rovnováhy. S tea tree, šalvějí, kurkumou, heřmánkem, hřebíčkem, atd.

Zařaďte do své péče pravidelně i pleťovou masku. Maska Geranium and Neem obsahuje léčivý neem, který  má antibakteriální účinky, působí na regeneraci, dezinfikuje a čistí pleť. Bojuje proti akné, ekzému, lupénce a dalším kožním problémům. A  zelený jíl, který detoxikuje a je výborný pro aknózní pleť. Zmatňuje lesknoucí pokožku, redukuje tvorbu nadměrného kožního mazu, urychluje obnovu buněk. Je vhodný na kožní akzémy, vyrážky a suchou pleť.

Jedním ze základních kroků je důkladné čištění pleti. Vyvinuli jsme šetrný mycí gel Velvet Touch jemně pění díky mýdlokoru, díky tomu je vhodný i pro citlivou pokožku, protože ji nevysušuje. Obsahuje rakytník bohatý na antioxidanty a vitamíny A,B, K, E. Má mírné analgetické účinky, zabraňuje poškození kůže a šíření bakterií. Kadidlo zamezuje tvorbě vrásek, zmenšuje póry a redukuje tmavé tečky. Pomáhá hojit akné a předcházet jeho dalšímu výskytu, spolu s levandulí zpomaluje stárnutí. Jojobový olej a aloe vera vyživují a hydratují pleť. Pleť je po mytí krásně čistá, hladká a projasněná. 

b74bb3889e1481e8262d8149799989cd

Druhy kyselin

Jedná se o látky organického původu, které jsou rozpustné ve vodě, nebo v tucích a jejich název nevznikl náhodně. Nacházejí se přirozeně v ovoci a zelenině, dnes už ale existují i jejich syntetické varianty. Rozdělují se podle chemického složení na AHA, BHA a PHA kyseliny.

AHA kyseliny 

AHA kyseliny se nejčastěji nachází v ovoci, např. v citrónech, hroznovém víně, ananasu či v maracuji, ale najdete je i v mléce, cukrové třtině či vrbové kůře. Liší se především velikostí molekul a tedy schopností pronikat do kůže. 

Nejpoužívanější AHA (alfa-hydroxykyseliny) jsou kyselina glykolová, mléčná a mandlová, citronová a jablečná. Výhoda všech AHA kyselin spočívá v tom, že k pleti přitahují vodu a zpomalují její odpařování. 

359d5d3030b0f73cc6b84a07f9fbb9a4

 

  • Kyselina glykolová

V přírodě se vyskytuje v některých cukernatých rostlinách a ovoci – například v ananasu, melounu nebo v nezralých hroznech. Vzhledem k tomu, že molekula kyseliny glykolové patří mezi ty nejmenší, dokáže dobře prostupovat do hlubších vrstev kůže. Podporuje tvorbu elastinu a kolagenu, a tím pokožku zpevňuje a omlazuje. Je velice účinná při odstraňování odumřelých buněk kůže a používá při chemickém peelingu. Vždy je však třeba dávat si pozor na dávkování této účinné kyseliny – odborníci doporučují maximálně 4 %. Větší množství by v hlubších vrstvách kůže mohlo napáchat velké škody a mohlo by způsobit vážné poškození tkání. 

  • Kyselina mléčná 

Nachází v zakysaných mléčných výrobcích. Kyselina mléčná je střední cesta, působí pomaleji než kyselina glykolová a má velmi výrazné hydratační účinky. Působí šetrněji a je proto vhodná i pro citlivější pleť. Zároveň napomáhá k udržování správného pH v pokožce.

 Kyselina mandlová 

Kyselina mandlová se získává z extraktu hořkých mandlí. Její “talent” spočívá ve schopnosti prostupovat do mazových žláz, kde redukuje produkci mazu. Nejenže odstraňuje odumřelé buňky kůže, ale také redukuje maz a má navíc antibakteriální účinky. Proto je skvělým bojovníkem proti akné. 

  • Kyselina citronová

 Nachází se v citrusových plodech, jako je např. grep, citron nebo pomeranč. Kyselina citronová je silným antioxidantem, který chrání pleť před volnými radikály, takže zpomaluje stárnutí pokožky a přirozeně zesvětluje pigmentové skvrny.

  • Kyselina jablečná

Nachází se v jablku a v dalším ovoci, kterému propůjčuje typickou nakyslou chuť. Kyselina jablečná ve vyšších koncentracích může dobře prostoupit do hlubších vrstev kůže, kde stimuluje produkci kolagenu 

  • Kyselina vinná 

Můžete znát ji znát i pod názvem tartarová, se často používá v přípravcích na ochranu před slunečním zářením, v hydratačních krémech nebo i jako součást vlasové kosmetiky. Stejně jako ostatní AHA kyseliny odstraňuje odumřelé kožní buňky a napomáhá čistit póry.

967a49c68801fa13535881cbab6729bc

BHA kyseliny

BHA (beta-hydroxy) je především kyselina salicylová. Její výhoda je, že proniká skrz mastnotu hluboko do pórů. Eliminuje přebytečnou mastnotu a odstraňuje mrtvé buňky, což vede k čistším pórům a předchází jejich ucpávání. Zároveň má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Může tak zabránit zanícení a tvorbě nového akné, nebo zklidnit již zanícenou pokožku. 

PHA kyseliny

PHA kyseliny jsou ve srovnání s AHA a BHA kyselinami považovány za nejmírnější a často jsou tím pádem doporučovány pro citlivou pleť. Mezi PHA kyseliny se řadí kyselina laktobionová, galaktóza a kyselina glukonová. Tyto kyseliny dokáží velmi dobře vázat vodu a napomáhají tak hydrataci pleti. Působí jako antioxidanty. Posilují ochrannou lipidovou vrstvu kůže, díky čemuž je kůže odolnější vůči podráždění.

Kyselina laktobionová

Je kyselinou nové generace, která se přirozeně získává z laktózy. Nemá dráždivé vlastnosti, lze ji používat k péči o citlivá místa a dokonce o kůži s chorobnými změnami. Snoubí v sobě hydratační a regenerační účinek. Podporuje proces obnovy pokožky a posiluje funkci obranné bariéry.

Kyselina glukonová

Obstará peeling pleti a má mít antioxidační účinky. Jinými slovy, zabraňuje oxidaci, což je předčasné stárnutí buněk pleti vlivem prostředí. Zároveň má také mít antibakteriální účinky. Tahle kyselina bude vhodná pro pleť normální, suchou i citlivou.