Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Co si doma vyrobit z levandule?

Na co doma využít nasbíranou levanduli?

Milujeme vůni levandulových polí. Opojné aroma, které k létu neodmyslitelně patří. Proto jsme levandulový olej zakomponovali i do našeho Provence Summer třpytivého oleje na tělo. Voní doopravdy jako fialová pole v Provence. Pokud jste stejní milovníci levandule jako my, třeba se vám budou hodit naše tipy, do čeho sušenou levanduli využít. 

712b8543735ddf4a791cb3e35f4431d5 (1)

Levandulová sůl

Přisypte do koupelnové soli dvě lžíce sušených levandulových květů a nechte ji 2 týdny odstát. Sůl bude nádherně provoněná éterickými oleji a vy si můžete večer užívat večer aromaterapeutickou relaxační lázeň, která vás uvolní a připraví na spánek.

4fab2f336063d2cd3200290f8f2ef988 (1)

Domácí levandulový sirup

Vychutnejte si ho s ledem, nebo přidejte do osvěžujících letních drinků, třeba levandulového fizz ginu, či prosecca. Skvělý bude i ve sladkém pečení. Buchtě nebo sušenkám dodá levandulové aroma i chuť. Co na jeho výrobu potřebujete? Pokud máte čerstvé květy ze zahrádky, použijte ty, ale postačí vám i sušené. Odvažte 100 g, přisypte do hrnce, přidejte 1 litr vody, 2 pokrájené bio citrony, ½ lžičky kyseliny citronové. Vařte cca 20 minut. Nechte zchladit, poté 2 dny louhovat v lednici, aby levandule pustila všechnu svou chuť i vůni. Pak přeceďte přes sítko, přidejte půl kila cukru a povařte do zhoustnutí. Ještě horký sirup přelijte do uzavíratelných sklenic a uchovejte po vychladnutí v lednici. 

eec49170f43c1e9ee46f4857340bd5d9 (1)

Levandule do pečení

Ochutnali jste někdy levandulové sušenky? Jsou výborné. Vlastně si myslíme, že se levandule hodí do každého pečení, kam přijde i citronová šťáva a kůra. Dávejte si pozor jen na množství. Na sušenkové těsto, piškotový základ dortu, nebo buchty, bude bohatě stačit 1 polévková lžíce. Ne více. Těsto by pak spíše chutnalo jako levandulové mýdlo. Špetka opravdu stačí, vyzkoušejte ji ve svém oblíbeném receptu. 

Levandule do šatny

Máte rádi čerstvou vůni vypraného prádla..? Co místo umělých aviváží, provonit oblečení voňavou levandulí? Stačí ji nasypat do bavlněného sáčku, vložit mezi oblečení, nebo zavěsit do skříně k věšákům a nechat jí provonět celou skříň či šatnu. Je to jednoduchý trik našich babiček proti molům, funguje skvěle. 

Levandulový olej

Je vhodný k uvolňujícím masážím, výživě i regeneraci pokožky. Na jeho výrobu můžete použít i za studena lisovaný olivový olej, ale ještě lepší bude mandlový, nebo jojobový. Sušené květy přisypte do oleje a nechte louhovat minimálně měsíc. Poté olej přeceďte přes bavlněné plátno, vymačkejte olej pokud možno do poslední kapky, aby se z levandule uvolnilo opravdu všechno. Olej má uklidňující účinky, může pomáhat i od migrén a dětem pomáhat s unsutím.

Levandulová voda

Připravte si čerstvou vodu s levandulí. Můžete ji použít k oplachování vlasů, nebo jako regenerační pleťovou vodu. Levandulová voda obsahuje vitamíny a minerály, které prospívají vlasům i pokožce. Snadno se uvolní, když v hrnci 15 minut povaříte lžíci levandulových květů a poté necháte pod pokličkou zchladit. Vodu na obličej si můžete přelít do rozprašovače, nebo nanášet pomocí vatových tamponků. 

Máte nějaké další tipy, na domácí využití levandule? Dáte nám na našem Facebooku a Instagramu vědět v komentářích?