Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Přírodní vs. syntetické parfémy

DSC_7598

Parfémy jsou stejným doplňkem, jako např. šperky, či kabelka. Dotvářejí naši osobnost a jsou naší součástí. Jsou jedinečné, protože díky pH pokožky a jejímu pižmu bude jeden parfém na každém vonět vždy jinak. Klasické syntetické vůně však přinášejí několik rizik, jako je podráždění pokožky, pálení očí, či bolesti hlavy. Obsahují syntetické látky, které mohou dráždit organismus. 

Ne každý je natolik senzitivní, že pozoruje okamžitou reakci, ale pokud dáváte přednost přírodní kosmetice, je pro vás důležité např. oblékat přírodní materiály, zvažte, zda dát raději přednost i přírodním vůním. Argument, že je jich malý výběr, nebo nejsou tak komplexní, již dnes neplatí. Na trhu přírodních parfému se objevuje čímdál větší množství vůní, které mají bohatý charakter a dlouhodobější výdrž. Zároveň obsahují přírodní aroma získaná z rostlin, plodů, květů, bylin a dřevin. Nejsou jen pouhými syntetickými náhražkami. Proto je jejich cena zpravidla vyšší, jelikož náklady na získání takových složek jsou samozřejmě dražší.

V Yage jsme jejich vývoji věnovali celý rok, abychom si byli jisti výběrem kvalitních přírodních surovin, jejich trvanlivostí. Nejsou to však jen parfémy, mají navodit aromaterapeutický účinek, kdy vás zklidní, dodají potřebnou harmoniji, nebo naopak energetický náboj, probouzí kreativitu, ženskost, smyslnost. Nechte se obejmout harmonií vůně divokých rostlin, bylin, dřevitých tónů, citrusů i rozmanitých květin. 

parfemy

Jaký je rozdíl mezi přírodními a syntetickými parfémy a proč bychom měli zvážit přechod k přírodním vůním?

Složení

  • Syntetické parfémy: Jsou vyrobeny z chemických látek, které mohou zahrnovat ftaláty, parabeny a další syntetické látky. Některé z těchto látek mohou být potenciálně škodlivé pro lidské zdraví.
  • Přírodní parfémy: Obsahují pouze přírodní esenciální oleje, extrakty a jiné látky pocházející z rostlin, květin a bylin.

Alergická reakce a citlivost pokožky:

  • Syntetické parfémy: Obsahují často látky, které mohou způsobovat alergické reakce, nebo podráždění kůže. Některé chemické látky mohou být agresivní a zhoršovat tak stav citlivé pokožky. pokud syntetický parfém aplikujete poprvé, udělejte lokální test např. na předloktí a sledujte reakci kůže.
  • Přírodní parfémy: Jsou vhodné pro lidi s citlivou pokožkou a mohou dokonce pomoci zklidnit podrážděnou pokožku díky přítomnosti přírodních ingrediencí, jako jsou oleje, nebo květinové hydroláty. 

Vliv na životní prostředí:

  • Syntetické parfémy: Vyrobeny chemickými procesy, které mohou mít negativní dopad na životní prostředí. Produkce těchto látek může zahrnovat emise skleníkových plynů a tvorbu odpadních látek.
  • Přírodní parfémy: Jsou vytvořeny z přírodních zdrojů, nezatěžují tedy tolik ekosystém a zároveň je jejich složení odbouratelné ve vodě, či půdě.

Trvanlivost vůně:

  • Syntetické parfémy: Mnohdy mají delší trvanlivost, ale to je často způsobeno použitím fixátorů, stabilizátorů a chemických látek, které js. ou právě rizikové pro alergiky, ekzematiky.
  • Přírodní parfémy: Mají subtilnější vůni a jejich aromatický účinek trvá kratší dobu, ale pokud hledáte alternativu, budou přírodní vůně tou pravou volbou.

e3f885a1e521097777734e7948c3b583

Jak se konzervují přírodní parfémy

Stejně jako syntetické vůně, se i ty přírodní musí nějakým způsobem konzervovat, aby produkt nepodléhal zkáze a byl po celou dobu používání bezvadný a ve 100% kvalitě. Nejčastěji se používá alkohol, v případě Yage parfémů používáme benzylalkohol. Ten může být získáván jak přírodní cestou destilací oleje nejčastěji z růží, tak i synteticky z přírodních surovin. Je antibakteriální a zároveň je nosičem vůně. Některé přírodní oleje jako např. z  čajovníku, levandule, cypřiše nebo rozmarýnu můžou být přidány do parfému pro jejich konzervační účinky. Vitamín E má antioxidační vlastnosti a prodlužuje tak trvanlivost parfému tím, že chrání oleje před oxidací a zkázou. Filtrace a úprava pH výsledného parfému také napomáhá v prodloužení jeho trvanlivosti.

Snímek obrazovky 2024-01-23 v 20.18.55

Proč zvolit přírodní parfémy?

Přírodní parfémy eliminují riziko alergických reakcí a nepříznivých účinků spojených s chemickými látkami, protože neobsahují agresivní konzervanty, stabilizátory, barviva a další látky, které jsou běžně obsažené v syntetických vůních. Mají mírnější dopad na životní prostředí a nabízejí jedinečné a autentické vůně, které nelze replikovat syntetickými alternativami.