Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Esenciální oleje a limbický systém mozku

9e9492e3a1647d56b22f0c93cdcd2c14

Co jsou esenciální oleje?

Esenciální oleje jsou koncentrované aromatické látky, které se získávají z rostlin. Tyto oleje mají charakteristickou vůni rostlin, ze kterých jsou extrahovány a jsou široce využívány v aromaterapii, kosmetice, potravinářství i lékařství. Proces extrakce esenciálních olejů je obvykle prováděn destilací, lisováním, nebo extrakcí. Esenciální oleje jsou tvořeny komplexními chemickými sloučeninami. Mezi ně mohou patřit terpeny, fenoly, aldehydy, ketony, estery a další látky, které poskytují jedinečnou vůni a vlastnosti daného oleje.

Vliv esenciálních olejů na mozek

Esenciální oleje mohou mít výrazný vliv na limbický systém mozku, což je část mozku, která je zapojena do regulace emocí, paměti a řízení některých autonomních funkcí. Limbický systém hraje klíčovou roli v emocionálních reakcích a vytváření vzpomínek. Esenciální oleje, které mají aromatické vlastnosti, mohou ovlivnit tento systém několika způsoby:

Vonířkový Systém:

Když inhalujeme vůně esenciálních olejů, molekuly aromatických látek putují přes vonířkový systém do limbického systému mozku. Vonířkový systém je specializovaný systém, který zprostředkovává vnímání vůně. Přímý kontakt s vůněmi může okamžitě vyvolat emoční reakce.

f37b3176c27bbe0d745182673e938846

Emoční Reakce:

Aromatické látky v esenciálních olejích mohou stimulovat části limbického systému spojené s emocemi, jako jsou amygda a hipokampus. To může vyvolat různé emoční stavy, jako jsou radost, uklidnění, vitalita nebo relaxace, v závislosti na vlastnostech konkrétního esenciálního oleje.

Vliv na stres a relaxaci:

Některé esenciální oleje mají schopnost ovlivňovat hladiny stresu a napětí. Například levandule nebo rozmarýn mohou mít uklidňující účinky, zatímco citrusové oleje jako pomeranč nebo bergamot mohou přinést pocit osvěžení, radosti a energie.

Paměť a asociace:

Vůně jsou také schopny stimulovat paměť a vytvářet asociace. Esenciální oleje mohou být spojeny s určitými vzpomínkami nebo událostmi, což může ovlivnit náš emocionální stav.

Regulace autonomních reakcí:

Limbický systém může ovlivňovat autonomní nervový systém, což ovlivňuje fyziologické reakce těla, jako jsou srdeční frekvence, krevní tlak a dechová frekvence. Některé esenciální oleje mohou pomoci regulovat tyto fyziologické reakce.

Esenciální oleje se hojně využívají v aromaterapii. Aromaterapie je alternativní terapeutický přístup, který využívá pozitivních účinků esenciálních olejů a aromatických látek pro zlepšení fyzického, emocionálního a psychického stavu jednotlivce. Tato terapeutická metoda je založena na využívání přirozených vůní z rostlinných extraktů k dosažení pozitivních účinků na lidské tělo a mysl.

DSC_5695

V Yage jsme vyvinuli přírodní parfémy s aromaterapeutickým účinkem. Mají zlepšovat náladu, navozovat klid harmonii, nebo rozproudit energii, dodat dobrou náladu, podpořit ženskost a smyslnost. Jsou vyrobeny z nejkvalitnějších surovin jako jsou divoké rostliny, bylinky, plody, rostlinné oleje, dřevité aroma, nebo květinové vody. Namíchané do 3 aroma elixírů, kdy každý z nich ztělesňuje něco jiného. 

ELYSIUM - grapefruit, bergamot, sladký pomeranč, tuberóza, jasmín, levandule, santalové dřevo, vanilka, ambrettolid

FORBIDDEN ORRIS - grapefruit, bergamot, mandarinka, modrý lotos, kosatec, fialka, santalové dřevo, semínko ibišku

HOLLY LEATHER - Máta peprná, pravá bazalka, bergamot, jablko, kůže,labdanum, kadidlo, vetiver