Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Retinol, bakuchiol a další anti-age složky

1a763d022d6b190224541fbf6d7d7ede

Jaké jsou druhy retinolu a jak je používat

V oblasti péče o pleť je mnoho složek a přísad, které slibují viditelné zlepšení vzhledu pokožky. Mezi ně patří i látky jako retinol, retinoidy, retinyl (sunflowerate) a bakuchiolový olej. Tyto látky jsou známy pro své schopnosti zlepšit texturu pokožky, redukovat vrásky a podporovat regeneraci buněk a zlepšovat stav aknózní pokožky. Jak je používat a na co si během aplikace dát pozor?

Retinol a Retinoidy

Retinol je forma vitaminu A, která se vyskytuje v potravě a může být aplikována lokálně na pokožku. Patří do skupiny retinoidů, což jsou chemické sloučeniny odvozené od vitaminu A. Retinoidy mají schopnost stimulovat produkci kolagenu, zlepšovat texturu pokožky, redukovat vrásky a regulovat tvorbu mazu. Přestože mají mnoho výhod, mohou také způsobit podráždění a citlivost pokožky, zejména na začátku používání. Je důležité retinoidy zavádět do rutiny péče o pleť postupně a používat je vždy večer. Přes den je nutné používat vysoké SPF, protože retinol činí pokožku citlivější na světlo a při nedostatečné ochraně může způsobovat vznik pigmentových skvrn.

slunecnice

Retinyl Sunflowerate

Retinyl sunflowerate je novější forma retinolu vhodná pro mastnější pleť, která je spojena s menším podrážděním než klasický retinol. Retinyl Sunflowerate najdete v našem nočním pleťovém oleji proti vráskám Sleeping Beauty. Tato sloučenina kombinuje retinol s mastnou kyselinou slunečnicovou, což umožňuje pomalejší uvolňování retinolu na pokožku a zmírňuje tak podráždění pokožky. Zlepšuje texturu pokožky, stahuje póry, zpomaluje stárnutí, redukuje tmavé skvrny a vrásky, hojí jizvy a bojuje proti akné. Není vhodný pro suchou pokožku. I u tohoto typu retinolu nesmíte přes den zapomínat na dostatečnou UV ochranu. 

DSC_2838_1

Bakuchiol

Olej z bakuchiolu je rostlinná složka získávaná z rostliny Psoralea corylifolia, která se stává přírodní alternativou k retinolu bez nežádoucích účinků. Není fotosenzitivní, nezpůsobuje na slunci pigmentové skvrny a je vhodný i pro těhotné a kojící, které si jinak musí dávat pozor na příjem vitamínu A. Bakuchiol má prokázaný účinek na pokožku jako retinol. Má schopnost zlepšovat texturu pokožky, podporovat kolagen a redukovat viditelnost vrásek. Jde o šetrnější variantu i pro citlivou pleť, které retinol jinak nevyhovuje. Bakuchiol najdete v našem elixíru na oční okolí. Elixír v sobě kombinuje hned několik anti-aging složek pro citlivé oční okolí. S koenzymem Q10, který zabraňuje foto stárnutí pokožky způsobené slunečním zářením, minimalizuje vrásky kolem očí, má omlazující účinek, zpomaluje úbytek kolagenových vláken a ochraňuje pokožku před vnějšími vlivy. S přírodními oleji  z cacay, borůvky, brusinky, rajčat, černého rybízu nebo arganu, které pronikají do hloubky a zásobují kožní buňky antioxidanty, vitamíny a esenciálními omega mastnými kyselinami.

DSC_8848_1

Jak používat retinol

  • Postupná aplikace: Zejména u klasického retinolu a retinoidů začínejte vždy pomalu. Pokud s nimi v péči o pleť začínáte, zvolte nižší koncentraci a aplikujte jen 1x - 2x týdně max. Pokud si pleť zvykne a nebudete pozorovat negativní reakce, či podráždění, můžete zvyšovat počet aplikací a postupně i koncentraci. Nechte pleť se dostatečně adaptovat. 
  • Večerní Použití: Retinol i jeho přírodní variantu bakuchiol používajte v péči vždy večer, kdy má pokožka prostor regenerovat a není vystavěná dennímu záření.

 

  • SPF ochrana: Během používání retinolu je důležité používat krém s SPF faktorem a ideálně se vyhýbat dlouhé expozici. Pokožka ošetřená retinolem je citlivá na sluneční záření. Bez dostatečné ochrany si můžete zadělat na pigmentové skvrny, kterých je těžké se zbavit. 

 

  • Citlivá Pokožka: Pokud máte citlivou pokožku a přesto chcete využívat benefity retinolu proti stárnutí, sáhněte po jeho přírodní alternativě - bakuchiolu.

 

  • Kontraindikace: Těhotné ženy a osoby s akutním ekzémem by měly používání retinolu konzultovat předem s lékařem. I přesto, že retinol pomáhá zlepšit stav aknózní pleti, jsou stádia, kdyby aplikace retinolu mohla pokožke ještě více přitížit.