Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Tipy pro lepší spánek


87B353B9-4B28-4905-8ABB-E342F185CC87

Kvalitní spánek je klíčem k našemu fyzickému a duševnímu zdraví. A nejen zdraví, funguje i jako anti-aging metoda. Během spánku se totiž regeneruje celé tělo, vznikají nové buňky. náš organismus během něj bojuje s volnými radikály a opravuje chyby, které vznikly vlivem vnějších faktorů jako je sluneční záření, strava, stres, nemoci, atd. Lepší spánek, vitálnější tělo, zdravější pleť. 

b2e995ba4a433749a768475b144f5427

Proč je spánek tak důležitý?

Během spánku dochází k produkci růstového hormonu, což podporuje regeneraci buněk a tkání. Je spojen s posílením imunitního systému. Během spánku tělo produkuje protilátky a další obranné mechanismy, které chrání před infekcemi a nemocemi. Nedostatek spánku může vést k náladovým výkyvům, úzkosti a depresi. Je proto klíčový pro udržení psychického zdraví a emocionální stability. Kvalitní spánek zlepšuje fyzickou výkonnost a zvyšuje energetickou úroveň. Sportovci a atleti si často uvědomují, že regenerace během spánku je klíčová pro dosažení vrcholových výkonů. Spánek hraje roli v regulaci hladiny hormonů spojených s hladem a metabolismem. Jeho nedostatek může způsobit nárůst hmotnosti a zvýšené riziko obezity. Hraje klíčovou roli v procesu hojení a léčení těla po zraněních a nemocech. Rovněž pomáhá v prevenci řady chronických onemocnění. Nedostatek spánku a chronický spánkový deficit je spojený se zvýšeným rizikem vzniku různých zdravotních problémů, včetně diabetu 2. typu, Alzheimerovy nemoci a rakoviny.

Lepší spánek, vitálnější tělo, zdravější pleť. Dopřejte si svých 8 hodin na regeneraci a odpočinek, které tělo vyžaduje.

Tipy pro lepší usínání

Pokud se vám stává, že se v noci budíte, nemůžete usnout, nebo se ráno budíte unavení, je na čase zvážit některé osvědčené metody, které vám pomohou zlepšit váš noční odpočinek. 

aromalampa

Vyzkoušejte esenciální oleje pro lepší spánek

  • Levandule: Je známá svými relaxačními vlastnostmi. Několik kapek levandulového oleje na polštáři nebo do aroma difuzéru může pomoci uvolnit mysl a zlepšit spánek.
  • Rozmarýn: Rozmarýnový olej může zvýšit průtok krve a pomoci zmírnit bolesti svalů a kloubů, což může vést k pohodlnějšímu spánku.
  • Mátový olej: Mátový olej má osvěžující vůni, která může pomoci odstranit únavu a usnadnit usínání.
  • Ylang Ylang: Tento olej má sladkou a květinovou vůni, která může snížit stres a úzkost, což je často příčinou nespavosti.

 901A5F1E-5522-4E51-8557-6115BC3242A4

Rituály před spaním

Možná si ani neuvědomujete, že váš běžný denní režim může narušovat váš večerní spánek. Zařaďte do své rutiny těchto pár tipů a uvidíte pozitivní změnu.

  • Vytvořte si pravidelnou rutinu před spaním, která vám dává signál, že je čas relaxovat. Například si přečtěte knihu, poslouchejte klidnou hudbu, nebo se věnujte jemnému cvičení jako je jóga.
  • Vypněte elektroniku. Světlo z telefonů, tabletů a televizí může potlačovat tvorbu melatoninu, hormonu zodpovědného za spánek. Vypněte elektroniku alespoň hodinu před spaním a večer již sviťte jen červeným světlem, které připravuje mozek na k odpočinku.
  • Zkuste před usnutím meditaci a dechové cvičení. Praxe meditace a hlubokého dýchání může snížit stres a napomoci klidnému spánku.
  • Naordinujte si večer relaxační koupel s esenciálními oleji, nebo horkou sprchu, která může uvolnit svaly a pomoci vám tak lépe usnout.
  • Nejezte pozdě večer, aby se vám snadněji usínalo. Poslední jídlo si dejte max. 2 hodiny před usnutím a omezte večer již sladké a jiné sacharidy, které naopak nabudí mozek k činnosti. Vyhněte se kávě a černým čajům navečer, kofein v nich obsažený nestačí tělo vyčerpat a bude se vám tak hůře usínat.

dc25843db3ce62a49bfe367bb8beb7d0

Pijte čaje pro lepší spánek

Některé bylinnné čaje přispívají k lepšímu spánku a usnadňují usínání. Vyzkoušejte např. heřmánek, který má zklidňující účinky díky obsaženým flavonoidům, nebo levanduli, která snižuje úzkost a stres. Mátový čaj má osvěžující chuť a může pomoci uvolnit svaly a snížit stres. Je vhodný i pro ty, kteří mají trávicí potíže, protože má pozitivní vliv na trávicí systém. Některé čaje jsou obohaceny o přírodní melatonin, hormon, který reguluje spánek a bdění. Tento druh čaje může být užitečný pro ty, kteří mají problémy s narušeným spánkovým cyklem. Kozlík lékařský je bylina známá pro své sedativní účinky, pomáhá uklidnit nervový systém a zlepšit usínání. Rozmarýnový čaj může být užitečný pro ty, kteří mají potíže se spaním kvůli bolestem svalů nebo kloubů. Rozmarýn má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci uvolnit svalové napětí. Meduňkový čaj má uklidňující účinky na trávicí systém a může také pomoci uvolnit svaly a zklidnit mysl. Další účinnou složkou bylinných čajů na spaní je heřmánek pravý. Uplatnění našel i v lékařském prostředí jako lék proti úzkosti. Konzumace čaje z třezalky vede mimo spánku k lepší náladě a poklesu deprese. Hluboký, nepřetržitý spánek vám dopřeje další bylina – mučenka pletní. Chybu neuděláte, když čaj budete pít rovněž přes den, protože zlepšuje soustředění.