Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Antioxidanty - ochrana a regenerace pokožky během léta

60c43fa40faa54d436386a3bb71ea0b5

Antioxidanty - ochrana a regenerace pokožky během léta

O antioxidantech se dočtete snad v každé moderní péči o pleť a naše tělo, ale co jsou tyto látky vůbec zač?

Antioxidanty

Jsou to molekuly, které se přirozeně vyskytují v našem těle. V ideálním případě by jejich hladina měla být v rovnováze s volnými radikály. 

Mezi antioxidanty patří vitamin C, E, A, B6 B3 (niacin), z minerálů zinek, měď, selen nebo beta-karoten, karotenoidy, flavonoidy, ale také bílkoviny. Jako antioxidant funguje i koenzym Q10, méně známý pycnogenol a kyselina alfa-lipoová. Vyskytují se jak v přírodní formě v rámci různých potravin a nápojů (čaje, šťávy, výluhy), tak i v syntetické.

Vlivem stárnutí buněk, které je přirozené, ale zároveň ho mohou urychlovat různé faktory – nesprávná životospráva (především kouření a pití alkoholu), pobyt v nezdravém prostředí, špatné ovzduší, vliv slunečního UV záření a podobně, dochází v těle k úbytku antioxidantů a převaze volných radikálů. Dochází k tzv. oxidačnímu stresu.

9551b8914461302bb626efdacf6b8ca1

Oxidativní stres

Antioxidanty chrání naše buňky před poškozením volnými radikály. Ty můžeme popsat jako nestabilní molekuly, které vznikají v těle v důsledku stresu, špatného vzduchu, vody a půdy, nebo se nachází v nevhodných potravinách. Volné radikály poškozují naši DNA, buněčné membrány a části buněk, u nichž vyvolávají tzv. oxidativní stres. 

Ten následně přispívá ke stárnutí organismu a vzniku různých nemocí jako:

  • diabetes
  • oční choroby – zákaly, záněty
  • choroby srdce a oběhového systému
  • nádorová onemocnění
  • plicní a kožní choroby 
  • neurodegenerativní onemocnění
  • poruchy imunity 

Antioxidanty v dostatečném množství dokážou neutralizovat volné radikály ještě před tím, než začnou v těle poškozovat buňky a vytvářet nepříznivé chemické reakce a nežádoucí důsledky pro zdraví i celkovou kondici.

I přes to jsou volné radikály v těle žádoucí, jelikož jsou to právě oni, kteří bojují s infekcemi, nemocemi a záněty. Naše imunita by se bez nich neobešla. Tělo je potřebuje stejně jako antioxidanty. Proto je tak důležité naučit se zdravému životnímu stylu a udržovat tak fungování našeho těla co nejvíce v rovnováze.

Antioxidanty jsou velmi důležitou součástí péče pro krásnou a mladistvou pleť. Zpomalují projevy stárnutí, napomáhají udržet pokožku elastickou, pevnou, hydratovanou. Sluneční záření je hlavní faktor, který způsobuje oxidativní stres a převahu volných radikálů v těle. Bez SPF ochrany bychom neměli vycházet nejen v létě, ale ideálně ani po zbytek roku. I pod zamračeným nebem totiž proniká světlo, které má na pokožku negativní dopady. Pokožka si navíc pamatuje všechny naše neduhy a prohřešky. To co není vidět do naší plnoletosti, se projeví se 100% jistotou v následujících letech. Je to tedy jen otázka času a pokud chceme jeho vliv zpomalit, je SPF ochrana tím prvním krokem už od dětských let. A to nejen pro udržení mladistvé pleti, ale i jako prevence vzniku rakoviny kůže, která dnes není ojedinělým jevem ani u mladších ročníků. 

bbduben

Proto jsme v Yage vyvinuli náš BB krém Geisha’s Secret s SPF minerálním filtrem, který je šetrný k pokožce i přírodě. Narozdíl od chemických filtrů se nevstřebává do kůže, ale vytváří na jejím povrchu film, který mechanicky zabraňuje proniknutí slunečního záření do pokožky. Funguje jako zrcadlo, které paprsky naopak odráží. Navíc obsahuje výživný olej z baobabu, který obsahuje omega 3, 6 a 9 a další vzácné mastné kyseliny, vitamíny A, D, E a F, rychle se vstřebává, neucpává póry a je vysoce hydratační a uklidňující. Chrání pokožku před volnými radikály, podporuje tvorbu kolagenu a působí tak jako účinná prevence proti stárnutí.

DSC_4582

Dopřejte pokožce i vhodnou péči po slunění, nebo pobytu venku v letních dnech, kdy je pokožka vystavena silnému záření. Prot takto namáhanou pleť jsme vyvinuli pleťový balzám Golden Tumeric. Jde o náš nejsilnější antioxidační balzám, který se dokonale postará o hloubkovou hydrataci, dokáže odstraňovat poškození způsobené volnými radikály a dodává pleti třpytivý jas. Ideální péče na vyhlazování vrásek a jako regenerace po opalování. Intenzivně obnovuje pleť, podporuje její elasticitu, tonizuje a povzbuzuje regeneraci buněk. Receptura s obsahem baobabu, kurkumy, šípku a murumuru pleť velmi účinně vyživí, a navíc má protizánětlivé a antioxidační účinky, které zpomalují procesy stárnutí. 

DSC_2110

Jak doplňovat antioxidanty

Vnitřně pomocí určitých druhů potravin i potravinových doplňků a zevně jako součást kosmetické péče s aktivními látkami, které pečují a omlazují pleť. 

Silné antioxidační schopnosti mají třeba rajčata, papriky, meloun, jahody, třešně či maliny. Dále fialové ovoce a zelenina, které obsahuje polyfenoly - borůvky, ostružiny, červená řepa, lilek, hroznové víno. Mezi další potraviny, které obsahují antioxidanty patří  mrkev, která obsahuje betakaroten, dýně, batáty, meruňky, mango, nebo pomeranč. Vitamín C je silným antioxidantem důležitým hlavně pro naši imunitu, najdete ho v paprice, rybízu, kiwi, papáje, listové zelenině (zelí, kapusta, kadeřávek, brokolice) , vaječném žloutku, kukuřici i bramborách. Zelenina obsahuje barvivo chlorofyl, které chrání buňky před stárnutím, snižuje krevní tlak a posiluje imunitu. Dopřejte si v jídelníčku špenát, rukolu, saláty, matcha čaj a čerstvé bylinky.