Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Voda je život

65a567f719062816c02479d288435fae (1)

Na datum 8. června připadá světový Den oceánů a tak chceme v tomto duchu připomenout důležitost nejen oceánů, ale i vody jako takové. 

Voda je totiž život, dala mu vzniknout, díky vodě můžeme žít, pěstovat rostliny i zvířata. 70 % lidského těla v našich buňkách tvoří voda. Jsme s ní propojení doslova dopísmene. Proto je tak důležitá její ochrana nejen v oceánech, ale i v mořích, řekách, nádržích a podzemních vodách. S ochranou vody se úzce pojí ochrana klimatu a ovzduší. Voda je tím, co vše absorbuje. Chemie, pesticidy, herbicidy a další látky se přes půdu dostávají do vody, nebo jsou znečišťovány přímo ekologickými haváriemi. 

8b0dcb24-03e5-40f7-8caf-84b374d0e608

Pár faktů o vodě a oceánech:

Oceány pokrývají tři čtvrtiny zemského povrchu, zahrnují 97 % vody na Zemi a z hlediska objemu vytvářejí 99 % životního prostoru na planetě.

Celosvětově se tržní hodnota mořských a pobřežních zdrojů a průmyslu odhaduje na tři biliony USD za rok, což je asi pět procent celosvětového HDP.

Celosvětově se intenzita rybolovu blíží produktivní kapacitě oceánů, úlovky se pohybují v řádu 80 milionů tun ryb.V oceánech žije téměř 200 tisíc identifikovaných druhů, ale skutečná čísla se mohou pohybovat v milionech.

Oceány zachycují asi 30 procent CO2 produkovaného lidskou činností, čímž tlumí dopady globálního oteplování.

Oceány slouží jako největší světový zdroj bílkovin, více jak 3 miliardy lidí jsou na oceánech závislí jako na svém primárním zdroji potravy. Námořní rybolov přímo či nepřímo zaměstnává přes 200 milionů lidí.Dotace na rybolov přispívají k rychlému úbytku mnoha druhů ryb a brání snahám o zachování a znovuobnovení zásob ryb a souvisejících pracovních míst. V důsledku toho mořský rybolov ročně generuje o 50 miliard USD méně.

Až 40 % světových oceánů je významně poznamenaných lidskou činností včetně znečištění, vyčerpaného rybolovu a ztráty přirozených pobřežních prostředí.

V roce 2015 mělo 91% světové populace přístup k bezpečným zdrojům pitné vody. V roce 1990 to bylo 76 % populace. 2,5 miliardy lidí ale stále nemá přístup k sanitaci (hygienická zařízení jako je kanalizace, toalety nebo latríny).

 

Dvě miliardy lidí žijí ve státech, v nichž hrozí nedostatek vody.  Dvě pětiny lidí nemají možnost umýt si doma ruce mýdlem pod tekoucí vodou (údaj z roku 2017). 

Vodní elektrárny jsou nejdůležitějším a rozšířeným zdrojem obnovitelné energie.V roce 2011 generovaly 16 % celosvětové produkce elektřiny.

Dopady pandemie COVID-19: současným tempem může nedostatek vody v roce 2030 vyhnat odhadem 700 milionů lidí z jejich domovů.

DSC_3431

Každá změna se počítá

I přesto, že naše republika nemá přístup k moři, ani oceánu, je nesmírně důležité připomínat ochranu vody jako takové. Každý z nás se může rozhodnout chovat více ekologicky, neplýtvat, nevytvářet odpad, recyklovat, šetřit vodou, nekupovat nové věci, ale opravovat, nebo shánět z druhé ruky. A v neposlední řadě můžeme volit pro sebe i v domácnosti ekologičtější cestu, která neznečišťuje vodní zdroje. Vyhýbat se plastům, jednorázovým pomůckám, volit přírodní ekologicky odbouratelné materiály a používat eko drogerii a kosmetiku. 

Proto vzniklo Yage jako přírodní netoxická značka s udržitelným přístupem. Není nám jedno, co dáváme na pleť a nezavíráme oči před tím, jak naše činnost ovlivňuje planetu. Je to jediný náš domov, který si musíme chránit. 

aquasplashniacinamide (1)

A protože ve vodě je život, má Yage odlišný přístup i při vývoji produktů. Všechna kosmetika, která obsahuje vodu, musí být nějakým způsobem konzervovaná, aby zůstala bezpečná a kvalitní po celou dobu své trvanlivosti. V kosmetice se využívá řada chemických látek, které mohou být agresivní pro pokožku a zároveň znečištují vodu. 

V Yage jsme se rozhodli pro jiný a náročnější přístup. Naše péče je založená na olejové bázi, a tak ji nemusíme uměle konzervovat, ani prodlužovat její tvranlivost. Místo vody používáme květinové hydroláty a tam, kde je potřeba nějakým způsobem konzervace, používáme šetrné přírodní certifikované konzervanty schválené organizací COSMOS. Šetrné k pleti i přírodě a hlavně bezpečné. 

Třeba pleťové pudry, které se používají jako peeling a maska v jednom, jsou zcela v sypkém stavu. Stačí při použití přidat vodu a namíchat si tak čerstvou kosmetiku přímo u vás v koupleně. Jednoduché řešení, které je eco friendly.

IMG_2650

Místo plastových obalů, které se nerozloží ani za stovky let, používáme sklo, které se dá recyklovat, či opakovaně plnit. Dbáme na výběr surovin a dodavatelů, kteří hospodaří odpovědně a udržitelně. Vyrábíme menší šarže a neskladujeme velké zásoby na skladech, které by se nestihly včas prodat a spotřebovat. Naše péče je čerstvá, organická a netoxická. 

Volbou přírodní kosmetiky jste udělali malý, ale důležitý krok k ochraně vody a životního prostředí.