Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Minerální ochrana před sluncem

81aa6d907005458e92d18df4aeaf1791

To, že se musíme chránit před slunečními paprsky, nejen v létě, není nic nového. Jak je to ale s označením opalovacích krémů, co znamená SPF, UVA, UVB a jaké filtry v krémech vůbec najdeme? Pojďme si tuhle problematiku více příblížit.

yage1

Co je to SPF

SPF ( anglicky Sun Protection Factor) na každém opalovacím krému udává množství ochrany proti UVB záření. Laicky řečeno, je to měřítko, které upozorňuje na dobu, po kterou se můžete bezpečně vystavit slunci. Pokud víte, že se spálíte za 5 minut bez krému, vynásobte toto číslo číslem ochranného faktoru na produktu. Například: opalovací krém se SPF 30 vynásobte číslem 5. Vyjde vám výsledek 150 minut. Právě po tuto dobu byste měli být chránění. 

Avšak polední slunce je v letních měsících nejsilnější, proto se automaticky mažte nejsilnějším faktorem 50. Vždy záleží, kolik produktu nanesete na pokožku. Na celé tělo dospělého člověka se doporučuje použít až 6 čajových lžiček, na obličej 1. Že vám to přijde příliš? Pravděpodobně nanášíte krém běžně v mnohem menším množství, proto se mažete častěji a snadněji se spálíte, pokud zapomente nanést novou vrstvu přípravku. 

Přes poledne se nedoporučuje pobývat na přímém slunci, raději zůstaňte ve stínu a chraňte pokožku dlouhými rukávy a pokrývkou hlavy.

4198e6c6f15ed74c6c40904de32b20d7

AVA a UVB záření

UVB a UVA paprsky jsou součástí ultrafialového záření, které cestuje směrem k Zemi ze Slunce. Součástí paprsků, jsou i tzv. UVC, které jsou pohlceny ozónovou vrstvou, takže se jich nemusíme bát. 

UVB a UVA paprsky oproti tomu doputují až k zemskému povrchu, a proto je nutné před jejich negativními dopady pokožku chránit. UVB paprsky jsou blokovány v atmosféře pouze částečně. Jsou zodpovědné za zhnědnutí vaší pokožky, ale přemíra těchto paprsků vede ke spálení a následně  může přispívat i k rozvoji rakoviny kůže. UVB paprsky ovlivňují nejsvrchnější část pokožky.

UVA paprsky mají nejdelší vlnovou délku a prochází atmosférou téměř neporušené. Tyto paprsky dosáhnou i do nejspodnější vrstvy vaší kůže, tzv. "Dermis". Výzkumy ukazují, že UVA paprsky mohou vést k vytvoření škodlivých volných radikálů v pokožce. Zjednodušeně to znamená, že vystavování těmto paprskům může vést k rakovině kůže díky zničení proteinů, které opravují DNA pokožky. Proto je tak důležité mazat se opalovacím krémem, pokud plánujte trávit čas na slunci. Na rozdíl od UVB paprsků, UVA záření je zákeřné v tom, že vaši pokožku nezbarví dohněda, takže nevíte, zda jste se vystavili rizikovému množství UVA záření. Myslete i na to, že UVA paprsky pronikají sklem do místností vašich domovů a kanceláří.

Snímek obrazovky 2022-08-08 v 14.48.52

Ochranné filtry v opalovacích krémech

Existují dva typy ochranných faktorů. Chemické a minerální. 

Chemické filtry pronikají do pokožky a tím na ní vytvoří ochranný film, který pohlcuje sluneční záření. Než se vystavíte slunci, je potřeba nějaký čas počkat, aby se přípravek mohl dostatečně vpít do pokožky.

Krémy s minerálními (tzv. fyzikálními) filtry vytváří ochrannou bariéru na pokožce, působí podobně jako zrcadlo, které odráží světlo. Ty moderní se snadno a lehce roztírají jako běžné krémy, není potřeba čekat na vstřebání, můžete hned po aplikaci na slunce. Mají narozdíl od chemických filtrů přírodní složení, které nezatěžuje naši pokožku ani přírodu. SPF filtr tvoří nejčastěji oxid titaničitý, nebo oxid zinečnatý. Jsou vhodné i pro citlivou pokožku a zejména děti. 

DSC_6026IG

Oxid titaničitý je obsažen i v našem BB krému, který je tvořen 100% přírodními složkami. Jde o revoluční produkt, který spojuje to nejlepší z dekorativní a pečující kosmetiky. Chrání před sluncem díky minerálníu filtru. Sjednocuje pleť, přirozeně kryje nedokonalosti, projasňuje, obsahuje zlaté mikročástice, které okysličují pokožku a tím usnadňují distribuci živin. Obsahuje jedinečný Ectoin, který poskytuje přirozenou ochranu pleti proti škodlivému UV záření. Ectoin je schopen chránit přirozené struktury bílkovin a lipidových dvojvrstev stejně jako mitochondriální DNA a snižuje degeneraci kožních buněk. Výtažek z lékořice zase bojuje proti pigmentovým skrvnám, které vznikají následkem slunění. Buriti olej plný antioxidantů bojuje s volnými radikály a tzv. oxidačním stresem, způsobeným sluncečním zářením, které způsobuje předčasné stárnutí pokožky. BB krém Geisha’s Secret je takovým ochraným štítem pro pokožku, který zároveň dodává zdravou a sjednocenou barvu. 

IMG_7829

Oxid titaničitý

Oxid titaničitý, titanová běloba nebo také TiO2. Je často používán jako pigment, z důvodu výrazného jasu a velmi vysokého indexu lomu. Při takovém využití je výhodou i jeho odolnost vůči UV záření. Pohlcuje UV záření a přeměňuje ho na neškodné teplo. Jeho vysoká odrazivost, jas a barevná stálost ho předurčují také jako vhodný materiál pro použití ve formě tenkých povlaků na speciální optice jako jsou dielektrická zrcadla. V kosmetice se používá zejména jako bílý pigment, takto se používá dokonce i při tetování. Najít ho můžeme však všude kolem sebe, je například v zubní pastě, papíru, bílém pečivu, malířské barvě…Využívá se i při výrobě dekorativní kosmetiky, od korektoru přes make-up po pudr a stíny. Je přírodní, vhodný pro citlivou i dětskou pokožku, jelikož ho pleť neabsorbuje, pouze ulpívá na povrchu. V neposlední řadě není hrozbou pro život ve mořské i vnitrozemské vodě.