Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Z čeho je složená naše pokožka

bblogrijenKůže a její stavba

Kůže je největším orgánem lidského těla. Její plocha závisí na tělesných proporcích, u dospělého může zaujímat až 2 m čtvereční a tvořit 5–9 % hmotnosti celého těla. Znalost stavby kůže napomáhá pochopení dějů, které se v ní odehrávají. Kůže se skládá ze dvou hlavních vrstev, nazvaných pokožka a škára, které spočívají na vrstvě třetí, zvané podkoží.

Epidermis - pokožka

Pokožka (epidermis) je tenká povrchová vrstva kůže složená z dalších pěti pater buněk. Nejhlubší bazální vrstva stále tvoří nové a nové kožní buňky, které procházejí přibližně měsíčním procesem zrání. Postupně stoupají vzhůru až k povrchu, kde už jako odumřelé vytvářejí rohovou vrstvu. 

blogrijen2

Ta se stále olupuje a obměňuje. Kompletní obnova pokožky trvá přibližně jeden měsíc, avšak velmi se liší podle našeho stáří. Zatímco malým dětem se buňky obnovují průměrně každých 3- 5 dní, u dospívajících je to už 10-21 dní. U dospělého člověka 30+ již 28-45 dní, nad 40 let věku se buňky obnovují jednou za 40 - 50 dní a nad 50 let trvá regenerace dokonce až 90 dní. Zpomalování regenerace způsobuje stárnutí pokožky. V těle totiž ubývá množství elastinu, kolagenu a kyseliny hyaluronové. Kolagenová vlákna udržují kožní buňky pohromadě, jsou takovým pojivem. Elastin jak už název napovídá, je zodpovědný za elasticitu všech našich tkání. Zatímco kyselina hyaluronová zadržuje v pokožce vodu a vyplňuje prostor mezi buňkami. Působením vnějších vlivů i naším životním stylem se snižuje jejich produkce. Největší vliv má však na pokožku škodlivé UV záření, které buňkám způsobuje tzv. oxidativní stres, jehož následkem buňky předčasně stárnou, ztrácejí hydrataci, pevnost, pružnost, objevují se pigmentové skvrny a vrásky. 

serumHello

Proto jsme naši přírodní péči zaměřili na všechny možné faktory, jako je ochrana pokožky před UV světlem, modrým světlem elektro smogem, smogem….to vše řeší naše komplexní liftingové sérum Hello Beautiful. Obsahuje řadu cenných antioxidantů, které buňkám dodávají látky pro jejich obnovu a regeneraci. Obsahuje protizánětlivý omlazující olej z opuncie, výtažek z rostliny bulbine, která vyhlazuje vrásky a lupinové peptidy, které aktivují tvorbu kolagenu. Extrakt z motýlovce poskytuje pleti ochranu před UV zářením, modrým světlem, elektro smogem i smogem v ovzduší a přispívá k zesvětlení pleti. Sérum poskytuje pleti okamžitý lifting, zvyšuje tvorbu kolagenu a glukosaminu, zlepšuje elasticitu a pevnost,  hydratuje a regeneruje. Je extra lehké, má jemnou krémovou konzistenci, snadno se nanáší bez pocitu mastnoty a nádherně voní. Produkt, bez kterého se vaše péče již neobejde.

AquaSplash_IMG_4335

Pro ztrátu hydratace je důležité doplňování kyseliny hyaluronové. Naše hydratační esence Aqua Splash obsahuje vícemolekulární kyselinu hyaluronovou, která se dokáže dostat i do hlubších vrstev pokožky. Tam na sebe váže vodu, stonásobně zvětší svůj objem a tím pleti poskytuje okamžitý lifting a hydrataci. Pleť je vypnutější, jemné linky méně viditelné. Nové složení jsme navíc obohatili o spirulinu a malachit, které dodají pleti niacinamid a měď. Niacinamid je skvělý na aknózní pleť, má protizánětlivé účinky, podporuje tvorbu kolagenu, ceramidů i mastných kyselin a chrání před volnými radikály. Pomáhá proti pigmentovým skvrnám. Měď patří mezi nejúčinnější antioxidanty, pomáhá regenerovat a hojit, je nezbytná při tvorbě kolagenu a elastinu, omlazuje, minimalizuje vrásky, zpevňuje pokožku a sjednocuje tón pleti.

Ve vrstvách pokožky najdeme i speciální buňky, melanocyty, reagující na sluneční záření produkcí hnědého barviva melaninu. Je velmi důležité se preventivně chránit před slunečním zářením, ideálně celoročně. Jinak tím podpoříte vznit pigmentových skvrn, kterých se dá zbavit jen zdlouhavým procesem. Kůže má paměť a všechny prohřešky nám bohužel s věkem spočítá. 

Pokožka neobsahuje cévy. Na samém povrchu rohové vrstvy se z mazu mazových žláz, potu a šupinek rohové vrstvy tvoří ochranný tukový film. Pomáhá chránit pokožku před vnějším prostředím a udržovat v kůži vodu. Proto je tak důležité používat čistící kosmetiku, která šetrně odstraňuje povrchové nečistoty, ale zároveň nenaruší přirozenou mikroflóru pokožky. Kůže je totiž přirozeně kyselá, má pH kolem 4,5 - 5,5. Kyselé pH ochranného filmu usnadňuje odlupování odumřelých částí kůže a tím i její regeneraci  a zabraňuje přemnožení škodlivých mikroorganismů. Pokud dojde k narušení ochranného kožního filmu, např. používáním nevhodných mycích prostředků nebo příliš častým mytím, zapařením, kožními onemocněními, atd., pH pokožky se začne přibližovat k neutrálnímu. Toto pH je pak vhodným prostředím pro množení patogenních mikroorganismů a dalšímu poškození funkcí kůže.

blogrijen1

Pro mytí pokožky proto doporučujeme náš přírodní mycí gel Velvet Touch. Jemně pění díky mýdlokoru, díky tomu je vhodný i pro citlivou pokožku, protože ji nevysušuje. Obsahuje rakytník bohatý na antioxidanty a vitamíny A,B, K, E. Má mírné analgetické účinky, zabraňuje poškození kůže a šíření bakterií. Kadidlo zamezuje tvorbě vrásek, zmenšuje póry a redukuje tmavé tečky. Pomáhá hojit akné a předcházet jeho dalšímu výskytu, spolu s levandulí zpomaluje stárnutí. Jojobový olej a aloe vera vyživují a hydratují pleť. Pleť je po mytí krásně čistá, hladká a projasněná bez podráždění.

DSC_6267-2

Co je ale žádoucí, je pravidelná exfoliace pleti. Ta totiž dokáže podpořit buněčnou regeneraci a podpořit tvorbu kolagenu. Díky exfoliaci pleť zůstává na povrchu hladká, jemná, odumřelé buňky se na pleti nehromadí a pokožka může dýchat. Zároveň nic nebrání čerpat živiny z kosmetické péče. Exfoliace dokáže pozitivně zlepšit stav aknózní i ekzematické pleti. Jednoduše obstarává čistší prostředí na pokožce, které brání vzniku zánětů a šíření bakterií. Při pravidelném používání dokáže dokonce zmírnit pigmentaci. Nejúčinnějším způsobem je exfoliace pomocí ovocných AHA kyselin. Ty mají kyselejší pH než pokožka, a tak urychlují odlupování starých kožních buněk. Naše exfoliační sérum Twinkle Star obsahuje ovocné kyseliny z citronu, pomeranče, papáji, borůvky a cukrové třtiny. Pleť  rozjasní, zjemní a zmírňují pigmentaci.  Pokožka získává sjednocený tón, je sametově hebká a má zdravou barvu. Složení jsme obohatili o patentovanou fermentovanou kyselinu hyaluronovou, která dodá pleti ztracenou hydrataci i v hlubších vrstvách pokožky a zaručí ji lifting již do 30 minut po použití. Z gerániovou, růžovou a levandulovou vodou pro zklidnění pokožky a antibakteriální vlastnosti. Sérum je jemné a můžete ho používat každý den přes noc. Jen nevynechávejte přes den aplikaci SPF, které vás ochrání před pigmentací a zpomalí stárnutí pokožky. 

Dermis - Škára 

Škára (dermis) spojuje pokožku s podkožní tkání. Je složena ještě za dvou dalších vrstev. Obsahuje elastická a kolagenová vlákna, na nichž závisí pružnost a pevnost kůže. Škárou probíhá hustá síť cév zodpovědných za regulaci teploty a nervových zakončení, umožňující vnímání chladu, tepla, tlaku a dotyku. Nedílnou součástí škáry jsou mazové a potní žlázy, jejichž vývody ústí na povrchu pokožky a umožňují tvorbu lipidového filmu.

Podkoží – nejhlubší vrstva kůže

Podkoží (subcutis) je nejhlubší vrstvou kůže složenou převážně z řídkého vaziva a tukových buněk. Tvoří ochranu proti prochladnutí a mechanickému poškození. Také podkoží je hojně protkáno cévami a nervy.

Kožní deriváty

V kůži na některých místech najdeme i „kožní deriváty“ , ke kterým patří vlasy, obočí, vousy, nehty a kožní žlázy (mazové a potní). Nejvíce nás samozřejmě zajímá to, co z kůže vyrůstá a je na ní vidět. Vlasy a chlupy se tvoří ve vlasovém váčku z keratinových buněk, jejich barva je ovlivněna množstvím obsaženého pigmentu. Nehty vyrůstají jako rohovitá destička z nehtového lůžka. Ačkoli, nebo právě proto, že se jedná o útvary z mrtvých buněk, věnuje jim člověk tolik péče.