Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Benefity otužování pro pokožku

2f4742a4187d0d76f6891a62a4777b3d

Otužováním ke kráse

Otužování jako takové má nespočet výhod. Posiluje imunitní systém tím, že stimuluje tvorbu bílých krvinek a zvyšuje tak odolnost těla vůči zánětům. Díky otužování můžete zlepšit svou koncentraci i spánek. Přispívá ke snižování míry stresu tím, že zvyšuje hladinu endorfinu. Kromě toho má ale řadu výhod i pro naši pokožku. Jaké to jsou?

5ed5ae277aaafba5107c598dd7240b98

Benefity pro pokožku

Otužování, ať už ve formě studených sprch, ledových lázní nebo outdoorových koupelí, může výrazně zvýšit krevní oběh. Zlepšený krevní oběh znamená efektivnější dodávání živin a kyslíku do buněk pokožky, což podporuje rychlejší regeneraci a zlepšuje celkový stav kůže.

Chlad stimuluje tvorbu kolagenu, klíčového proteinu, který udržuje pokožku pružnou a mladistvou. Otužování může pomoci předejít ztrátě elasticity kůže a výrazům stárnutí, což znamená, že pravidelná expozice chladu může přispět k odolnější a mladší pokožce.

Jak na otužování? Na co si dát pozor? Více se dozvíte na našem YT kanálu. Podívejte se na rozhovor s Blankou Haškovou o benefitech otužování. Rozhovor najdete tady

0437d39e9f201ef37a1b76dc6e77b875

Studená voda má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit otoky a zarudnutí na pokožce. Otužování může být užitečné pro ty, kteří trpí akné nebo jinými kožními problémy spojenými se zánětem. Teplá voda naopak zánětlivé procesy podporuje, proto vždy při čištění pleti používejte raději jen vlažnou vodu. Ráno obličej finálně opláchněte studenou vodou, která působí i proti otokům. Můžete praktikovat i krátké ponoření obličeje do vody a to opakovat několikrát za sebou. Po zchlazení pokožky doporučujeme masáž gua sha kamenem. Tato šoková terapie zaručeně odbourá otoky a zbaví vás napuchlého obličeje. Otoky navíc tlačí na struktury pleti zevnitř, dlouhodobě přispívají k jejímu povadnutí, a tím i vzniku nových vrásek. Často souvisejí s dalšími potížemi, které je vhodné konzultovat s lékařem a nechat si provést cílené testy. 

Na mytí citlivé a problematické pokožky doporučujeme náš šetrný mycí gel Velvet Touch, který neobsahuje žádné SLS agresivní pěnidla. Naopak je obohacen o přírodní mýdlokor, který jemně pění a nevysušuje tak citlivou pokožku. Obsahuje rakytník a kadidlo, které působí protizánětlivě, zamezují šíření bakterií a pomáhají hojit akné. Nezapomeňte pokožku tonizovat. Náš toner Rose Kiss obsahuje probiotika a koloidní stříbro, které opět působí pozitivně na stav problematické pokožky a podporují její přirozený mikrobiom.

Chladná voda podporuje funkci lymfatického systému, a tím zvýšit odvod toxických látek z těla. To může přispět k čistější a zdravější pleti, zejména pokud je otužování kombinováno s pravidelným cvičením a vyváženou stravou.

6665a9e02adeaa544db23d037beba211

Otužování a celulitida

Otužování hraje roli ve snižování tělesného tuku a ovlivňuje také jeho funkci. Tělesný tuk rozdělujeme na dva typy. Bílý a hnědý, oba mají rozlišné funkce.

Hnědý tuk je speciální typ tukových buněk, který má schopnost spalovat energii a přeměňovat ji na teplo. To je důležité pro udržení tělesné teploty, zejména u novorozenců a hibernujících zvířat. V poslední době byl také spojován s regulací hmotnosti a metabolismu. Bílý tuk je běžný druh tukové tkáně, který slouží k ukládání energie. Přebytečná kalorie se ukládá ve formě tuku v bílých tukových buňkách.

Studené podněty, jako jsou ledové koupele, nebo studené sprchy, mohou aktivovat hnědý tuk a zvýšit jeho funkci. Aktivace hnědého tuku znamená, že se tělo snaží produkovat více tepla, což vyžaduje spalování kalorií. To může mít pozitivní vliv na snižování hmotnosti a podporovat celkovou energetickou rovnováhu.

Otužování ovlivňuje i bílý tuk, jedním z mechanismů stimulace je tzv. „browning“ (hnědnutí) bílého tuku, což znamená, že bílý tuk začne získávat některé vlastnosti hnědého tuku, jako je schopnost spalovat kalorie a produkovat teplo. Přispívá tak nejen ke snížení hmotnosti, ale i redukci celulitidy. Otužováním podporujeme odvod toxických látek a ovlivnivňujeme správnou distribuci tuku. Zároveň stimulujeme tvorbu kolagenu, který zpevňuje pokožku a pomáhá tak proti nerovnostem.