Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Fosfolipidy a jejich funkce

 

Naše pokožka je složená z několika struktur, vrstev buněk a tkání. Jedním typem buněk jsou lipidy a fosfolipidy, které hrají klíčovou roli v udržení integrity a funkce pokožky. Fosfolipidy a lipidy v pokožce společně pomáhají udržovat integritu a funkci pokožkové bariéry, což je klíčové pro zachování zdravé pokožky. Jejich rovnováha a správná funkce je důležitá pro ochranu pokožky před vnějšími vlivy a udržení optimální hydratace.

Snímek obrazovky 2023-11-21 v 18.35.45

Fosfolipidy jsou třída lipoidních (tukových) molekul, které mají klíčovou roli ve struktuře buněčných membrán. Jsou to molekuly, které tvoří základní stavební kameny fosfolipidové dvojvrstvy, která obklopuje buňky a subcelulární struktury. Mají hydrofilní (vodu přitahující) hlavu a hydrofobní (vododpudivý) ocas, což umožňuje vytvoření membrány s dvěma vrstvami, kde hydrofilní části jsou orientovány směrem ven a dovnitř, zatímco hydrofobní části jsou uvnitř.

5a6e9d8d120d5a5f9ba1e7f075fae0de

Funkce fosfolipidů v těle:

Strukturální role: Fosfolipidy jsou klíčovými složkami buněčných membrán, což zajišťuje integritu a pružnost buněk.

Transportní role: Fosfolipidy mohou sloužit jako nosiče pro transport hydrofilních látek přes hydrofobní jádro membrány.

Signalizace: Některé fosfolipidy slouží jako prekurzory pro druhé posly, což jsou molekuly zprostředkovávající signály v rámci buněk.

 

Účinky fosfolipidů na pleť 

Mají hydratační schopnosti a mohou přispívat k zachování integrity buněčných membrán. Fosfolipidy jsou schopny přitahovat vodu, a tím zlepšovat hydrataci pokožky. Mohou také pomáhat obnovovat lipidovou kožní bariéru, což je důležité pro udržení vlhkosti a zabránění vysychání.

87816b49d9274e1a71190e451c347e8c

Úbytek fosfolipidů

S věkem dochází k přirozenému snižování produkce některých látek v těle, včetně fosfolipidů. To může mít za následek oslabení lipidové bariéry pokožky a ztrátu hydratace.

Nadměrná expozice slunečnímu záření může vést k oxidaci lipidů, což způsobuje jejich rozklad a oslabení ochranné bariéry pokožky. Používáním agresivních čisticích prostředků, nebo kosmetických produktů s dráždivými složkami může odstranit přírodní oleje a fosfolipidy z pokožky, dochází tak k narušení svrchní vrstvy pokožky a jejímu vysušování. Vliv na stav naší pleti má samozřejmě i jídelníček. Pokud je chudý na příjem určitých živin, zejména esenciálních mastných kyselin, může ovlivnit tvorbu a strukturu fosfolipidů v pokožce. Negativně působí i dlouhodobý stres. V neposlední řadě má svůj podíl i genetika.

Úbytek fosfolipidů může vést k narušení ochranné bariéry pokožky, což způsobuje ztrátu vlhkosti, suchost, podráždění a zvýšenou citlivost pokožky. Doporučujeme používat šetrné mycí a odličovací přípravky, které respektují citlivou pokožku. Proto jsme vyvinuli náš jemný odličovací olej Snow White s přírodními oleji, který je smývatelný vodou. Rozpouští makeup a nečistoty. A šetrný čistící gel Velvet Touch s mýdlokorem, bez obsahu agresivních SLS pěnících složek. Udržuje pokožku čistou, nevysušuje pleť. 

DSC_6747

Obnovit fosfolipidovou vrstvu můžete vhodnou kosmetikou. Liftingové sérum Hello Beautiful obsahuje kromě kolagenu i lupinové peptidy, které dokáží aktivovat tvorbu vysoce kvalitního kolagenu. Chovají se podobně jako kolagenová výplň, mají liftingový efekt a jsou 100% přírodní. Fosfolipidy obsahuje i elixír na oční okolí - Magical phyto Retinol. Společně s ovocnými, rostlinnými výtažky, minerály, koenzymem Q10, výtažkem z řas a bakuchiolem pečuje o citlivé oční okolí. Fosfolipidy objevíte ve složení našeho nočního olejového séra Sleeping Beauty. Obsahuje kombinaci 15 nejúčinnějších přírodních rostlinných olejů s 11 dalšími výživnými ovocnými a rostlinnými výtažky a vitamíny, které s planktonem a retinolem pomáhají zmírňovat výskyt drobných vrásek a pigmentových skvrn.