Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Bezpečnost oxidu titaničitého

863ae4a764df24c6daa765f8095a04c3

Tímto článkem bychom rádi reagovali na šíření mylných infromací týkajících se minerálního filtru, který používáme v našem CC krému Golden Shield

Jaký je rozdíl mezi chemickými a minerálními filtry? 

Hlavní a zásadní rozdíl je v tom, že minerální filtr se nevstřebává do pokožky, jako je tomu i filtrů chemických, které pokožka absorbuje, přeměňují světlo na teplo a díky tomu fungují jako ochrana. Bohužel při této přeměně vznikají v pokožce volné radikály. Minerální filtr, též nazývaný jako fyzikální, vytvoří na pokožce nepropustnou vrstvu, která funguje jako zrcadlo o odráží tím nebezpečné UVA i UVB záření. 

Filtr z oxidu titaničitého má přirozeně světlou bělavou barvu, proto ho mícháme s pigmenty, abyste po nanesení neměli pokožku nabarvenou do bíla. V koncentraci SPF 50 by sám o sobě zanechával na pokožce bílé mapy a to určitě nechcete. 

IMG_7829

Jak je to s tou bezpečností?

Prášková forma tohoto minerálu je v EU zakázána a to kvůli možnosti vdechnutí, kde by se usazoval v plicích. Jako u jiných materiálů, které jsou ve formě jemného prachu. Např. když pracujete s práškovými barvami, řezáte keramiku, kámen, sklo, apod. Vždy musíte mít na ústech a nosu ochranné pomůcky, které zabrání vdechnutí. 

V emulzi je ale tento minerál bezpečný a nic nehrozí. Oxid titaničitý zůstává na pokožce na povrchu a nijak se nevstřebává. Yage nepoužívá nanočástice, jen tekutou formu. 

Oxid titaničitý a oxid zinečnatý jsou jediné dva UV filtry klasifikované jako obecně uznávané jako bezpečné a účinné (GRASE) Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). FDA spolu s EU uvádí, že tyto UV filtry nepronikají kůží, bez ohledu na velikost a jsou bezpečné pro aplikaci v podobě opalovacích krémů.

Všechny naše produkty před uvedením na trh musíme podrobit potřebné administrativě. Ta zahrnuje i schválení v Národním referenčním centru pro kosmetiku. Pokud by produkt neprošel, nesmí se vůbec prodávat. Dokládá se kompletní složení, bezpečnostní listy jednotlivých složek i produkt samotný. Yage nad rámec zákonných povinností testuje svou péči dokonce v dvou nezávislých laboratořích v Itálii a v ČR. Samotný vývoj probíhá v UK laboratoři. Tak je zajištěna bezpečnost použití na pokožku. 

Pokud tedy budete číst neodborný článek o oxidu titaničitém, berte prosím tyto informace s rezervou a raději si je ověřujte u relevantních zdrojů.