Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Hydratační složky v kosmetice

95b3b721759c43091ad899322f8f27af

Hydratace je klíč k zdravé a krásné pokožce

Naše pokožka je neustále vystavována nepříznivým vlivům. Ať už jde o sluneční záření, modré světlo z monitorů, střídání teplot, suchý vzduch, klimatizace, pocení, smog a další. Klíček k jejímu zdraví a krásnému vzhledu je rozhodně dostatečná hydratace. Stejně jako je pro naše tělo důležitý a nezbytný pitný režim, potřebuje napít i naše pokožka. 

Ztráta přirozené hydratace v pokožce

Zatímco dětská pokožka je šťavnatá sama od přírody, s přibývajícím věkem hydratace v pleti ubývá. Tento jev je způsoben zejména sníženou produkci přirozených olejů a lipidů, které pomáhají udržovat vlhkost v pokožce. S věkem se také snižuje produkce elastinu a kolagenu, které v pleti zadržují vlhkost, což vede k tvorbě vrásek a jiných známek stárnutí. Dlouhodobá expozice slunečnímu záření může poškodit strukturu pokožku a snížit její hydratační schopnost. Na vině mohou být i hormonální změny, které mají vliv na stav pokožky. V neposlední řadě ovlivňuje hydrataci i náš životní styl, strava, genetika, kouření. 

Při sníženému obsahu vody v epidermis dochází k olupování a odlučování nejvrchnějších vrstev pokožky ve formě šupinek, pokud pleť dále ztrácí svůj obsah vody, stává se z ní velmi suchá charakteristická šupinami, prasklinami a vysokým napětím. Snazší odpařování vlhkosti je způsobeno narušenou přirozenou bariérovou funkcí kůže ovlivněné působením různorodých faktorů. Je nutné brát v úvahu, že je bariéra pokožky tvořena lipidy. Pokud tedy bude pokožka ztrácet přirozené lipidy, bude se rovněž stávat suchou.

Proto je velmi důležitou používat vhodnou kosmetickou péči, která nejen dodá ztracenou hydrataci, ale dokáže ji v pokožce i uzamknout. Existuje několik různých složek, které jsou zásadní pro udržení zdravé a hydratované pokožky. Mezi tyto prvky patří humektanty, emolienty a okluze.

e567a650b802b6417fdc2b170a08fede

Humektanty - základní kámen hydratace

Humektanty jsou látky, které mají schopnost přitahovat vodu a udržovat ji na povrchu pokožky. Patří sem složky jako glycerin, hyaluronová kyselina a panthenol. Tyto látky jsou schopny zvýšit hydrataci pokožky tím, že přitahují vlhkost a zabraňují jejímu odpařování. To znamená, že humektanty jsou ideální pro ty, kteří trpí suchou pokožkou, nebo pro ty, kteří chtějí zabránit její dehydrataci. Např. hydratační sérum Aqua Splash obsahuje fermentovanou vícemolekulární kyselinu hyaluronovou, která je schopna dostat se i do hlubších vrstev pokožky, tam hydratovat a vypínat tak pokožku. 

DSC_5981

Emolienty - cesta k hebké pokožce

Emolienty jsou látky, které mají schopnost zjemnit a vyhladit pokožku. Patří sem oleje, masti a další látky, jako např. madlový, jojobový, avokádový, kokosový olej, nebo skvalan.  Do hloubky hydratují pleť a vytvářejí ochrannou vrstvu, která zabraňuje ztrátě vlhkosti. Tato bariéra chrání pokožku před vysušením a škodlivými vnějšími vlivy. Emolienty také pomáhají zlepšit vzhled pokožky tím, že ji dělají hebkou a měkkou. 

Skvalan je součástí krému Au Revoir Wrinkle, který má komplexní anti aging složení a působí na všechny faktory stárnutí. O hydrataci se stará extrakt z aloe vera v kombinaci s multimolekulární kyselinou hyaluronovou, zmiňovaným skvalanem a extraktem ze sněžné houby (tremella), které pronikají do hloubky. 

DSC_2249

Okluziva - uzamčení vlhkosti

Okluziva jsou látky, které slouží k uzamčení vlhkosti v pokožce tím, že vytvářejí bariéru, která brání jejímu odpařování. Nejčastěji se pro tento účel používají mastné látky. Typickým příkladem jsou jsou rostlinná másla, dále rostlinné vosky, lanolin, ecoceramidy, lecithin, bambucké máslo, které najdete v našem antioxidačním balzámu Golden Tumeric, který je právě vhodný na zimní období. Podporuje regeneraci, chrání pokožku a hloubkově hydratuje. Okluziva jsou obzvláště užitečné pro lidi s velmi suchou pokožkou, a také v případech, kdy je pokožka vystavena extrémním podmínkám, jako je studené a větrné počasí. Tato vrstva ochrany pomáhá udržet pokožku vlhkou a zdravou.

Jak správně používat humektanty, emolienty a okluziva?

Správná péče o pokožku zahrnuje kombinaci těchto tří hydratačních složek. Začněte aplikací humektantů, které přitáhnou vlhkost na povrch pokožky. Poté použijte emolienty, které ji vyhladí a zjemní. Nakonec použijte okluziva, abyste vlhkost uzamkli a zabránili jejímu odpařování. Výběr konkrétních produktů závisí na vašem typu pokožky a individuálních potřebách. Obecně platí pravidlo, že sušší pokožka snese více hutnější krémy a mastnější naopak lehčí gelové konzistence, které neucpávají póry.