Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Melanin a pigmentace pokožky

d57747e633bccaab7f65c2f8877014a5

Zdravě vypadající pokožka je snem snad každé ženy. Sjednocený tón bez zjevných jizviček, pigmentových skrn a dalších projevů je cíl, kterého je možné dosáhnout, ale pokud má jít o dlouhodobý stav pokožky, je potřeba pochopit procesy v těle, které ovlivňují její  stav a zdraví. Jedním z klíčových faktorů, který hraje důležitou roli v barvě a tónu naší kůže, je melanin.

Co je melanin?

Melanin je pigmentová látka, která se nachází v různých částech lidského těla, včetně pokožky, vlasů, oční duhovky a dalších tkání. Je to tmavá nebo hnědá látka, která dává těmto částem těla jejich charakteristickou barvu. Melanin má několik důležitých funkcí. Chrání pokožku před UV zářením,  působí jako přirozený ochranný filtr, který snižuje riziko poškození DNA v buňkách a vzniku slunečního popálení.Množství a typ melaninu v různých tkáních určuje barvu kůže, vlasů a očí. Existují dva hlavní typy melaninu: eumelanin, který je tmavý, a feomelanin, který je světlý. Kombinace těchto dvou typů melaninu v různých poměrech vytváří škálu barev. Melanin může působit jako antioxidant, chránící buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidačním stresem. Jeho tvorba a regulace jsou řízeny složitými biochemickými procesy a jedním z hlavních hráčů v těchto procesech je enzym nazývaný tyrozináza.

Enzym tyrozináza

Hraje klíčovou roli v procesu tvorby melaninu. Tento enzym je syntetizován v buňkách zvaných melanocyty, které se nacházejí v bazální vrstvě epidermis (pokožky). Jeho hlavní funkcí je konverze aminokyseliny tyrosinu na melanin. Tyrosináza tedy zajišťuje tvorbu melaninu, což je pigment, který dává naší pokožce její charakteristickou barvu.

53e88fd50c17b9f0cda1db79c4d62ab0

Transport a depozice melaninu v pokožce

Po vytvoření melaninu v melanocytech musí být tento pigment transportován do nadložní vrstvy pokožky, kde slouží jako ochrana proti škodlivým účinkům slunečního záření. Melanin je přenášen do okolních keratinocytů (buňky epidermis) a následně je usazován kolem jádra těchto buněk. Tím dochází k rozptýlení melaninu po pokožce a vytváření ochranné bariéry.

7791a6465fa5252a810aa1f0ba90fcb4

Vliv slunce, hormonů, zranění a akné na vznik pigmentových skvrn

Různé faktory mohou ovlivnit produkci a distribuci melaninu v pokožce a vést ke vzniku pigmentových skvrn.

Sluneční záření je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících tvorbu melaninu. Při expozici slunci dochází k aktivaci melanocytů a zvýšené produkci melaninu jako obranné reakce na UV záření. Toto může vést k tvorbě pih, lentig nebo jiných pigmentových skvrn.

Hormonální změny, jako jsou těhotenství, užívání hormonální antikoncepce, nebo hormonální nerovnováha, mohou ovlivnit aktivitu melanocytů a způsobit hyperpigmentaci (zvýšenou tvorbu melaninu) nebo hypopigmentaci (sníženou tvorbu melaninu).

Zánětlivé procesy v pokožce, jako jsou akné nebo jiná zranění, mohou za sebou zanechat pigmentové skvrny. To může být důsledkem nadměrné produkce melaninu, nebo nerovnoměrné distribuce melaninu v postižené oblasti.

Korekce a prevence pigmentových skvrn

Používejte ochranný krém s vysokým SPF, abyste minimalizovali poškození pokožky slunečním zářením a jako prevenci hyperpigmentace. Používání SPF faktoru na denní bázi je také jedním ze základních anti-aging kroků, protože mírní negativní dopady slunečního záření a zabraňuje vzniku oxidativního stresu v buňkách.

NL

Topické přípravky obsahující látky jako hydrochinon, kyselina azelaová, nebo retinoidy, pomáhají snižovat přebytečný melanin. Retinol má exfoliační účinek, snižuje tvorbu melaninu v pleti, urychluje buněčnou obnovu. Jeho formu, tzv. retynil obsahuje náš noční krém Au Revoir Wrinkles. Pokožka je ale při používání retinolu fotosenzitivní, proto se aplikuje pouze večer a přes den se používá krém s SPF faktorem, jinak byste si mohli pigmentaci ještě více zhoršit. 

DSC_6731

Účinnou metodou, jak zmírnit pigmentaci, je chemický peeling, který odstraňuje vrchní vrstvu pokožky. Provádí se v kosmetických salonech a má vyšší koncentraci, než peeling pomocí AHA kyselin, který je naopak určen pro domácí použití. Pokud se bojíte citlivé reakce, která může po chemickém peelingu nastat, doporučujeme začít právě zmíněnými AHA kyselinami, které jsou obsažené v našem noční séru Twinkle Star. Jejich koncentrace je bezpečná, AHA kyseliny jemně narušují svrchní vrstvu pokožky a odstraňují odumřelé kožní buňky. Při pravidelném používání dochází k postupnému sjednocení pokožky. Více o nich píšeme tady. Po peelingu je pokožka citlivější, proto i tady platí pravidlo, nevycházet na denní světlo bez SPF faktoru.

Pokročilé techniky, jako jsou laserové terapie, nebo světelná terapie, mohou být použity k odstranění pigmentových skvrn. Dnes je již na trhu řada přístrojů, které si umí s pigmentací poradit. Tyto procedury musí být konzultovány s doktorem, který vyšetří stav pokožky, zjistí možné kontraindikace a navrhne postup i metodu ošetření.

Zmírnění pigmentace vyžaduje pravidelnost a trpělivost. Proces neuspěchejte, pokožka potřebuje čas na regeneraci, jelikož se výše zmíněnými popisy narušuje struktura pleti. Je potřeba dbát na její ochranu před sluncem.