Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Jak pečovat o mikrobiom pokožky


ee9152c5c55b0ce15353a58d61a5b38e

Mikrobiom pokožky: Tajemství zdravé a krásné pleti

Pokožka je naším největší orgánem, je složitým ekosystémem, který hostí obrovské množství mikroorganismů, jako jsou bakterie, plísně i viry. Mikrobiom pokožky hraje klíčovou roli v udržování zdraví pokožky a jejího vzhledu. 

Co tvoří mikrobiom pokožky?

Mikrobiom pokožky se skládá z různých druhů mikroorganismů, jeho největší část tvoří bakterie. Tyto bakterie jsou rozloženy do různých kmenů a druhů a každý z nich hraje svou roli v udržování zdravé pokožky. Mezi nejběžnější druhy patří Staphylococcus, Propionibacterium, Malassezia a mnoho dalších. Mikrobiom pokožky je u každého z nás unikátní, ovlivňuje ho jak genetika, tak strava, životní styl, nemoci i používané produkty. Pokud je mikrobiom v rovnováze, funguje pokožka tak, jak má. Má obranyschopnost odolávat negativním vlivům a udržuje pokožku zdravou. Pokud je narušen, mohou propuknout různé kožní problémy v podobě akné, ekzémů, vyrážek, vysušování, rosacea, apod. 

blogrijen1

Důležitost mikrobiomu pro zdraví pokožky

Ochrana proti patogenům: Mikrobiom pokožky tvoří ochrannou bariéru, která brání pronikání škodlivých mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry a plísně. Zdravé mikroorganismy na pokožce konkurují těmto patogenům a brání jim v přichycení a rozmnožení na pokožce.

Regulace zánětu: Správně vyvážený mikrobiom pokožky může pomoci udržovat zánětlivé procesy v šachu. Zánět je často spojován s kožními problémy, jako je akné, ekzém a rosacea. Zdravý mikrobiom může snižovat riziko těchto problémů.

Hydratace pokožky: Některé druhy bakterií v mikrobiomu jsou schopny produkovat látky, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou. Tím zabraňují vysoušení a suchu pokožky.

Podpora imunitního systému: Mikrobiom pokožky může aktivovat imunitní systém, což pomáhá pokožce reagovat na různé stresory a infekce. Silný imunitní systém pokožky může urychlit hojení a obnovu pokožky.

Redukce alergií a podráždění: Zdravý mikrobiom může pomoci minimalizovat alergické reakce a podráždění pokožky. Některé alergie a podráždění jsou spojeny s nerovnováhou mikrobiomu.

Stárnutí pleti: Mikrobiom může mít vliv na proces stárnutí pleti. Některé bakterie mohou stimulovat produkci kolagenu, což pomáhá udržovat pružnost a mladistvý vzhled pokožky.

Pomoc při hojení ran a popálenin: Mikrobiom může podpořit proces hojení ran a popálenin tím, že snižuje riziko infekce a zlepšuje regeneraci pokožky.

829c12cf2c7f3bd46733c68860ccb138

Co narušuje mikrobiom pokožky?

Mikrobiom pokožky může být narušen různými faktory. Neprospívají mu např. antibiotika, která mohou narušit rovnováhu mikrobiomu pokožky tím, že eliminují i užitečné bakterie.

Agresivní kosmetické produkty a jejich časté používání, díky čemuž je narušena svrchní ochranná vrstva pokožky.Na vině může být i stres a špatná strava, které mohou vyústit i v akné a ekzémy. 

Probiotika pro podporu mikrobiomu pokožky

Probiotika obsažená v kosmetických produktech, ale i ve formě potravinových doplňků, pozitivně ovlivňují stav mikrobiomu pokožky a podporují jeho normální funkci a udržují jeho rovnováhu tím, že podporují růst prospěšných bakterií. Probiotika pomáhají snižovat vznik zánětu, mají totiž protizánětlivé vlastnosti. Jsou proto vhodnou péčí pro citlivou a problematickou pokožku. Mohou přispívat k vyšší hydrataci pokožky, zabraňují totiž ztrátě vlhkosti. Stimulují a urychlují proces hojení a celkově zlepšují zdraví pokožky. Přispívají k hladší, zářivější a mladistvější pleti.

DSC_0958

Probiotika obsahují hned dva naše produkty. Jedním z nich je bambusový toner Rose Kiss, který se používá jako třetí krok po dvoufázovém čištění. Zklidňuje pokožku a vyrovnává její přirozené pH. Toner obsahuje růžovou vodu z damašské růže, která je vhodná pro všechny typy pleti, včetně té problematické. Má dezinfekční a protizánětlivé účinky, eliminuje vznik pupínků a urychluje hojení těch stávajících. Kromě toho mírně stahuje rozšířené póry a chrání před nečistotami z vnějšího okolí.

Složení je obohacené o fermentovaný bambus a okurku, která okamžitě zklidní i nejcitlivější pleť. Papájové enzymy pleť šetrně zbaví odumřelých buněk, dodají jí zdravý  jas a připraví pokožku na příjem dalších živin. Koloidní stříbro dokonale čistí a regeneruje pleť. Snižuje vylučování mazu a příznivě působí na akné, rozšířené póry či zápaly. Uklidňuje podrážděnou, případně začervenalou pokožku. Probiotika stimulují syntézu kolagenu, zvyšují příjem kyslíku a podporují přirozený mikrobiom pokožky, která se tak stává odolnější vůči vnějším vlivům.

DSC_9238

Druhým produktem je naše čerstvá novinka - krém Au Revoir Wrinkles. Obsahuje probiotika a prebiotika z konopí - inovativní prebiotická léčba, která stimuluje kožní mikroflóru k produkci in-situ postbiotického koktejlu, který stimuluje syntézu kožního oxytocinu. Ten má pak pozitivní vliv na vzhled pokožky a rovnovážnou mikroflóru. Pleť má zdravější a mladší vzhled. Vyvinuté z kmenových buněk obsahující lipidy bez přítomnosti CBD a THC. Probiotika i konopí se obecně  velmi osvědčila při léčbě kožních nemocí a jsou vhodná na problematickou pleť. V tomto krému najdete jejich unikátní spojení v látku, která maximálně pečuje o zdraví pokožky.