Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Tipy pro udržitelnější Vánoce

10333dc8d87369ca88bb2f3773db249e

Vánoce jsou pro nás svátkem klidu a hlavně rodinných setkání. Máme však pocit, že s posledními roky se z vánočního období vytratilo to původní kouzlo a převládl stres, chaos a konzum. Letošní rok je ale v mnohém jiný. Mnoho rodin má napnutý rozpočet a Vánoce nebudou bohaté tak jako předchozí roky. České značky a tvůrci na tom nejsou o nic lépe. Letošní Vánoce budou v lecčem jiné, a proto se hodí zapřemýšlet, jak je letos pojmout odlišně. Rádi bychom vás inspirovali, jak strávit Vánoce více udržitelně, vědomě a s klidem. Protože je vždy na nás, jak budeme tohle období chtít prožívat. 

128707302_206639294329717_6961850402151453951_n

Udržitelné dárky

Zkuste letos vynechat velké a nákladné nákupy, kvůli kterým se budete stresovat ještě několik měsíců po Vánocích a dejte přednost drobným radostem od českých lokálních značek. Český porcelán, sklo, malby, květiny, udržitelná móda, vlněné šály, kožené kousky, ručně vyráběné hračky, originální šperky a spoustu dalších drobností od českých designérů, značek a tvůrců. V téhle době si zaslouží naši pozornost, protože i malý nákup znamená velkou pomoc. Navíc budete znát původ i tvůrce a podpoříte tak českou tvorbu. Objevíte kvalitní, originální a nadčasové dárky, které rozhodně potěší. Na našem instagramu jsme uveřejnili průvodce s tipy na české značky a tvůrce, u kterých objevíte krásné věci. Pro sebe, rodinu, nebo své blízké. 

5-easy-homemade-edible-gifts-image

Z druhé ruky a vlastní výroba 

A když už jsme u těch dárků, napadlo vás třeba místo nákupu, něco vyrobit? Umíte malovat, šít, plést, nebo vyrobit třeba jedlý dárek, svíčku, či domácí kosmetiku? Baví vás něco tvořit? Tak se nechte inspirovat a vyrobte něco, co je přímo od od srdce a s vaším rukopisem. A pokud víte, že obdarovaný rád tvoří, bude skvělým dárkem právě poukaz na danou aktivitu. Takový zážitek je pro mnohé z nás tím nejlepším dárkem. A co třeba zrecyklovat již něco, co doma máte? Dárky z druhé ruky, jsou skvělou udržitelnou variantou, jak  šetřit zdroje a neplýtvat. A pokud máte kolem sebe stejně založené osoby, potěší je taková drobnost mnohem více, než nová věc. Může to být opravený, či repasovaný nábytek, doplňky do bytu, zrecyklované či jinak upravené oblečení, bytový textil jako jsou povlaky na polštáře, utěrky, povlečení, přehozy a další ze zbytků látek. Prostě cokoliv, co vás napadne a víte, že ještě může potěšit a udělat obdarovanému radost. 

DSC_5719

Neplýtvejte

Nedělejte před Štědrým dnem a Silvestrem zbytečně velké nákupy potravin. Sepište si seznam toho, co budete chtít vařit a rozmyslete, jaké množství je potřeba nakoupit pro konkrétní počet lidí. Budete slavit svátky jen v kruhu své rodiny, nebo k vám dorazí i příbuzní? Pokud se ujmete role hostitelů, zkuste pozvané poprosit, ať vám domů nenosí žádné další jedlé dary, které by se mohly zkazit. Ročně se u nás vyhodí nespočet tun potravin a Vánoce jsou obdobím, kdy se bohužel plýtvá nejvíce. Nepřehánějte to s pečením cukroví. Není potřeba mít dopředu napečeno deset druhů cukroví, když slavíte Vánoce doma ve čtyřech. Co si třeba perníčky, nebo vosí hnízda vyrobit až od svátcích? A jen takové množství, po kterém nebudete muset hubnout dalšího půl roku. A pokud vám doma nějaké to jídlo přece jen zbyde a neradi, aby se vyhodilo, zkuste vyhledat ve svém okolí organizace, které nadbytečné potraviny distribuují potřebným. 

Vaše tradice

To, že si na Vánoce musíme nutně dávat dárky a mít naklizený byt, neznamená, že to takto musíme mít všichni. Je jen na vás, jak tyhle svátky chcete strávit. Co si letost nadělit místo hmotných věcí čas a lásku na sebe..? Nic není víc, než společné strávené chvilky s těmi nejbližšími. Zkuste tyhle hodnoty učit i vaše děti. Vánoce by neměly být svátky konzumu. Návštěvy babiček a tetiček nechodí, protože přinášejí dárky. Rodina je tu pro nás, abychom cítili blízkost, lásku  a to, že někomu na nás záleží. Stejně tak není potřeba celý týden uklízet obydlí a stresovat se, že něco nestihneme, že máme k tomu ještě kupu práce a dalších povinností. Zklidněte, nadechněte a se a řekněte si znovu, co je opravdu důležité. Není potřeba mít napečeno pro celou armádu. Není nutnost mít navařeno na týden, když můžete podpořit třeba nějakou místní restauraci a objednat si jídlo až k vám domů. Zkuste Vánoce letos pojmout jinak, podle sebe, ne podle zvyklostí. A hlavně je strávit tak, jak je chcete skutečně prožít.

5bfe6dfe51eefobrazek

Štědrost

Ne všichni se mají tak dobře, aby si o Vánocích mohli dovolit koupit svým dětem dárky, natož třeba uspořádat štědrovečerní hostinu. Pro nás je symbolem Vánoc i solidárnost a kdy jindy se podělit o to, co můžeme, když ne právě teď. V adventním období realizují charitativní organizace spoustu užitečných projektů, které pomáhají potřebným prožít Vánoce alespoň trochu hezky. Líbí se nám např. projekt  Krabice od bot od České Diakonie. Společně s dětmi můžete zabalit hračky, oblečení, kosmetiku, knížky a spoustu dalších věcí, které již neužijete a věnovat je dětem, nebo jejich rodičům. Můžete tak zrecyklovat věci, které byste nejspíše vyřadily, či vyhodili a udělat radost někomu dalšímu. Je to moc hezká a smysuplná aktivita, jak pomoc těm, kteří to potřebují. Nebo třeba nadační fond Be Charity naší Báry Nesvadbové, kteří posílají 100% finančních prostředků, jež vyberou od dárců, zdravotně postiženým dětem a znevýhodněným osobám. Jejich činnost můžete sledovat třeba na Instagramu.