Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Zázračný ectoin

38ff212aed33c480f83c336296cd5c65

Zázračný ectoin

Ectoin je přírodní látka chránící membrány buněk živých organismů před škodlivými vlivy vnějšího prostředí. Jde o heterocyklickou sloučeninu, která se řadí do skupiny aminokyselin. 

2560px-Iran_-_Désert_de_sel_-_Salt_desert_(9261280308)

Tato látka byla objevena vědci v roce 1985 v mikroorganismech, které dokáží přežít v nehostinných místech na Zemi jako jsou vyprahlé pouště, horké gejzíry, místa věčného ledu, nebo dna oceánů. Tato místa se vyznačují extrémně vysokými či extrémně nízkými teplotami, nebezpečným UV zářením, nebo vysokou slaností. Vědci zjistili, že to, co umožňuje mikroorganismům přežívat a prospívat na místech jinak nepřátelských k životu, je právě ectoin obsažený v buněčných membránách se svou unikátní schopností vázat a zadržovat vodu.

Snímek obrazovky 2021-08-26 v 20.53.39

Kde všude se ectoin využívá?

Ectoin je multifunkční pro slicnice a pokožku. Díky svým jedinečným ochranným vlastnostem je využívaný v kosmetice a farmacii do výrobků proti alergiím a také jako součást očních kapek. Ectoin v očních kapkách stabilizuje slzný film a tím zmírňuje zanícené a alergické reakce v oku. Snižuje svědění a pálení, pomáhá eliminovat zánět. Přidává se do léků proti alergiím, např. senné rýmě. Lze ho využít také k terapii onemocnění dýchacího ústrojí či v dermatologii.

V kosmetice je Ectoin vnímán jako složka mající schopnost obnovy buněčné struktury. Zlepšuje hojení zanícené a problematické pokožky, přidává se do výrobků vhodných pro lidi s dermatologickými onemocněními (neodermatitida, psoriáza) a citlivou kůží. Poskytuje přirozenou ochranu pleti proti škodlivému UV záření. Ectoin je schopen chránit přirozené struktury bílkovin a lipidových dvojvrstev stejně jako mitochondriální DNA, snižuje degeneraci kožních buněk. Ectoin je od roku 2001 známý jako aktivní látka, je povolený v certifikované bio kosmetice a jedná se zcela o bezpečnou látku.

Snímek obrazovky 2021-08-26 v 20.53.58

Jak ectoin působí?

Ectoin má vlastnosti tlumící záněty. V různých studiích bylo prokázáno, že ectoin redukuje záněty kůže, epitelu dýchacích cest (nos, ústa, hrdlo a plíce) a očního sítnice. Díky této vlastnosti jsou symptomy atopické dermatitidy (ekzému), alergie, syndrom suchého nosu, nebo suchých očí a také kašle a nachlazení dlouhodobě zmírněné.

Ectoin chrání před alergeny a mikročásticemi? Stabilizuje kožní epitel. Tuto skutečnost dokazují výsledky různých experimentů. Pokud je epitel stabilizovaný, alergeny, částice a další mikročástice mají větší potíže proniknout do hlubších vrstev pokožky a působit negativně na náš organismus. 

Má dlouhodobý účinek. Na pokožce byl prokázán zvlhčující účinek po 12ti dnech léčby, který přetrvává dalších 7 dní poté, co byla léčba ukončena.

Ve formě očních kapek vytvoří ectoin spolu s molekulami vody na oku vodní plášť, který chrání a stabilizuje buňky očního povrchu. Tento ochranný plášť působí jako štít proti alergenům, protože zabraňuje vstupu alergenů do oka. Na rozdíl od mnoha jiných antialergik, které pouze zmírňují již probíhající příznaky alergie, ectoin alergii předchází. Zároveň intenzivně hydratuje oční tkáně a dává jim možnost se hojit. Očím dodává pocit úlevy a osvěžení.

Při použití v kosmetice jde o látku, která poskytuje pleti hydrataci. Molekuly ectoinu na sebe váží velké množství vody. Dokáží tak stabilizovat koncentraci vody v buňkách. Snižuje riziko oxidačního stresu pleti vlivem ultrafialových paprsků. Zpomaluje rozpad kožních buněk zapříčiněný vnějšími vlivy, mimo jiné chladem, příliš vysokou, či nízkou teplotou, nebo topickou aplikací tenzidů.

Ectoin nicméně není aktivním filtrem ultrafialového záření, jeho aplikace by proto neměla být náhradou za používání produktu s SPF ochranou. Pleť ale v ochraně před slunečním zářením přirozeně podporuje. Nejvyšší účinek, co se ochrany týče, vykazuje ectoin v případě UVA paprsků. Ty byly donedávna považovány za nejméně škodlivé, téměř neškodné. Nezpůsobují totiž opálení, ani rakovinu kůže, jsou však příčinou jejího předčasného stárnutí. Ectoin chrání buňky kůže před poškozením UVA zářením.

Chrání kožní bariéru, hydratuje pleť, obnovuje fungování a regeneraci pokožky a celkově ji zjemňuje a zklidňuje. Je proto látkou vhodnou pro péči o suchou, citlivou či k podráždění náchylnou pleť, stejně jako pleť zralou. Jako složka kosmetiky působí na další aktivní látky stabilizačně a prodlužuje jejich účinnost.

BBmedium2

Proto je ectoin také jednou z hlavních složek našeho nejnovějšího BB krému s obsahem zlata a SPF ochranou. Díky tomu jsme v našich laboratořích vytvořili multifunkční produkt, který nejen sjednocuje přirozeně pleť, dodává ji jas, zdravou barvu, kryje nedostatky, ale zároveň i hydratuje, chrání před slunečním zářením, ale i obnovuje strukturu pleti a působí proti pigmentaci.

Ectoin samotný neinteraguje s proteiny, ani nevstupuje do buněk. Díky tvorbě těchto vodních vrstev je ectoin schopen stabilizovat buněčné membrány a lipidy a podpořit tak jejich tekutost. Díky této vlastnosti je ectoin schopen chránit lidský epitel před alergeny, nebo jinými škodlivými látkami. Biomolekuly, jako jsou proteiny, jsou ve své přirozené struktuře posíleny, aby byla zajištěna jejich aktivita.

Jak se ectoin získává?

Ectoin se vyrábí fermentací v bioreaktoru, kde se kultivují specifické druhy halofilních bakterií Ectothiorhodospira halochloris. Nejde o geneticky modifikované organismy. Poté, co koncentrace ectoinu dosáhne určité prahové hodnoty, je zahájen následný purifikační proces. Ten má několik kroků, dochází k odstranění nečistot, mikroorganismů pomocí mikrofiltrace, ultrafiltrace, chromatografie, následně proběhne sušení a krystalizace. Celý proces podléhá certifikovanému systému podle ISO norem.