Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Proč je tak důležitá ochrana před slunečním zářením

Proč je tak důležitá ochrana před slunečním zářením

Slunce je pro náš život nepostradatelné. Bez slunečního světla bychom tu my, ani naše příroda nebyla. Je důležité i pro naši pokožku a to hned v několika ohledech.  Zlepšuje její odolnost a schopnost regenerace, zmenšuje mikrobiální osídlení povrchu, zvyšuje prokrvení pokožky a hladinu vitaminu D, který je důležitý pro správné fungování našeho organismu. 

Ale všeho s mírou a u sluníčka to platí dvojnásob. Pokud pokožku vystavíme slunci na příliš dlouhou dobu a bez ochranného SPF faktoru, může se snadno spálit, v dlouhodobém horizontu může způsobit i rakovinu kůže a samozřejmě urychluje buněčné stárnutí. 

Typy UV záření

Slunce vyzařuje široké spektrum záření. Jedním z nich je ultrafialové (UV) záření, které má tři složky: UVA, UVB a UVC. Zatímco UVC záření blokuje ozónová vrstva, UVA a UVB dopadají na Zemi a ovlivňují naši pokožku, která je slunečnímu záření vystavena. Přirozenou obrannou reakcí kůže proti UV záření je tvorba pigmentu melaninu, který snižuje energii záření tím, že ji pohltí a rozptýlí. Navenek se vytvořený pigment projeví snědým opálením.

UVA záření může nepřipravenou pokožku zaskočit sluneční alergií. Proto před odletem do tropů nechte svou pokožku více zvykat na slunce a nevycházejte bez opalovacího krému. Stejně tak se mazejte i při sportu, procházkách, prostě kdykoliv vystavujete svou kůži slunci. Pokud máte citlivou pokožku, volte rozhodně ten nejsilnější ochranný faktor. Neznamená to, že se přes krém nikdy neopálíte. Ale poskytnete pokožce delší dobu na slunci bez jejího podráždění. 

Při dlouhodobém působení UVA záření na kůži dochází k urychlení jejího stárnutí (tzv. fotoaging). Kůže ztrácí elasticitu, dříve se tvoří vrásky, vznikají pigmentové skvrny. Dochází také k poškození DNA a v dlouhodobém horizontu se tak může rozvinout rakovina kůže. Proto je pro nás ochranný faktor jako jeden ze základních kroků v boji proti vráskám i účinná ochranná bariéra. Můžete se mazat těmi nejdražšími krémy, pokud ale nedbáte na SPF ochranu, je jejich používání zbytečné. 

Použijte svou obvyklou péči..,čistící gel, toner, hydratační esenci a až poté se jako poslední vrstvou mažte krémem s SPF faktorem. Krém na obličej by měl mít lehčí a snadněji roztíratelnou konzistenci. Navíc by měl pleť také hydratovat a sednout k vašemu makeupu. Ideální na léto je náš nový BB krém GEISHA'S SECRET, který v sobě kombinuje jak lehké sjednocení a krytí, tak zároveň SPF ochranu. Pokud chcete silnější faktor stačí do něj přimíchat trochu krému např. s faktorem 50. 

Naproti tomu UVB záření ze slunce je zodpovědné za spálení pokožky. Způsobuje její zarudnutí, popálení a v poslední řadě i zánět, kterému je potřeba se vyhnout. Časté spálení od moře může také zvýšit riziko výskytu rakoviny kůže. 

Naše pokožka je jako kniha, nebo deník. Vše si za ty roky pamatuje a co nám do našich 20 let prominula, to nám později vše sečte. Proto pokožka vystavovaná často slunci, je v následujících letech plná pih, pigmentových skrn a také vrásek. Čím dříve se stane SPF ochrana běžnou součástí vaší péče, tím více vás vaše pokožka odmění. Bude mít méně vrásek, bude více hydratovaná, pružná, více sjednocená bez pih a pigmentových skvrn. 

Jak fungují opalovací krémy?

Na trhu existují dva typy opalovacích krémů. Ty na základě chemických filtrů a ty s minerálními  tzv. fyzykálními filtry. 

Krémy s chemickými filtry se absorbují do vrstvy pokožky, vytvoří na ní ochranný film, pohlcují sluneční záření a tím ji chrání před sluníčkem. 

Krémy s minerálními (tzv. fyzikálními) filtry vytváří ochrannou bariéru na pokožce, působí podobně jako zrcadlo, které odráží světlo. Ty moderní se snadno a lehce roztírají jako běžné krémy. Mají narozdíl od nich ale přírodní složení, které nezatěžuje naši pokožku ani přírodu. SPF filtr tvoří nejčastěji oxid titaničitý, nebo oxid zinečnatý. Jsou vhodné i pro citlivou pokožku a zejména děti. Oxid titaničitý je obsažen i v našem BB krému, který je tvořen 100% přírodními složkami. V neposlední řadě je pro podmořský život bezpečnější, když budeme používat krémy s minerálními filtry, které nenarušují vodní mikroflóru. 

 

Jak číst SPF faktor

Sluneční faktor představuje dobu, kterou je pokožka schopna vydržet sluneční paprsky bez podráždění. Pokožce trvá kolem 10 minut, než dojde k jejímu podráždění a zčervenání. Hodnota SPF tuto dobu několikanásobně prodlužuje. Např. SPF 20 zvyšuje dobu expozice 20x.  Místo deseti minut by pokožka měla být chránená až přes 3 hodiny.Vždy ale záleží i na síle sluníčka, roční době a také citlivosti pokožky. V létě rozhodně sahejte po SPF 50. 

O různých fototypech pokožky jste také již mohli slyšet. Ve zkratce jde o to, čím světlejší pokožku máte, tím silnější faktor byste měli volit. V našem středoevropském pásmu má většina lidí fototyp 3. Ale s čím dál teplejšími léty a nejen letními dny, bychom měli sahat po silnější ochraně a to i během roku. Např. i tehdy, když je slunce pod mraky, nebo když trávíme čas na horách. Zvýšenou péči věnujte dětské pokožce, která je velmi citlivá, nemá dostatek melaninu pro svou ochranu a velmi snadno se spálí.