Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Co jíst, abychom podpořili střevní mikrobiom

e0b788e1d55e83894b08397a1442a537

Střevní mikrobiom

Nadcházející zima je zkouškou pro náš střevní mikrobiom, který hraje klíčovou roli v našem celkovém zdraví. Jedná se o komplexní ekosystém mikroorganismů, které obývají naše střeva a mají zásadní vliv na naši imunitu, trávení, energetickou rovnováhu, stav pokožky a dokonce i na náš duševní stav. Proto je důležité se starat o náš střevní mikrobiom a zajistit mu optimální podmínky pro správné fungování. 

O mikrobiomu pokožky jsme psali v tomto článku. Proč je důležitý, jak podpořit jeho rovnováhu a které produkty z naší péče vám doporučujeme…

 

Vhodná strava

Jedním z klíčových faktorů je strava. Co tedy jíst, abychom podpořili své střevní mikrobiom?

Vláknina: Vláknina je nezbytná pro zdravé střevo. Rostlinná vláknina, kterou najdeme v ovoci, zelenině, celozrnných obilovinách a luštěninách, je potravou pro prospěšné bakterie ve střevě. Tato vláknina se v trávicím traktu nerozkládá, ale slouží jako potrava pro prospěšné mikroorganismy. To zlepšuje střevní mikrobiom a zvyšuje produkci látek, které chrání střeva a podporují imunitní systém.

Fermentované potraviny: Kefír, jogurt, kysané zelí, kimchi a další fermentované potraviny jsou bohaté na probiotika – prospěšné bakterie, které mohou pomoci udržovat střevní mikrobiom v rovnováze. Pravidelná konzumace těchto potravin může posílit střevní mikrobiom a podpořit trávení.

295904821e429dad70218071e200e1a8

Ovoce a zelenina: Barevná ovoce a zelenina jsou plná antioxidantů, vitamínů a minerálů, které mohou podporovat různorodost střevního mikrobiomu. Různé druhy ovoce a zeleniny obsahují různé živiny, což může pomoci různým druhům bakterií v našem střevě. V zimním období si dopřejte citrusy a zeleninu bohatou na vitamín C jako je brokolice, zelí, paprika, špenát a další druhy. 

Ryby a omega-3 mastné kyseliny: Ryby, jako losos, makrela a tuňák, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tyto tuky mohou mít pozitivní vliv na záněty v těle a mohou podporovat zdravý střevní mikrobiom.

Nízký obsah cukru: Nadměrná konzumace cukru může narušit rovnováhu střevního mikrobiomu tím, že podporuje růst škodlivých bakterií. Snažte se omezit konzumaci rafinovaného cukru a potravin s vysokým obsahem přidaného cukru.

Probiotické doplňky: Pokud máte problémy s trávením, nebo jste nedávno užívali antibiotika, může být užitečné zvážit užívání probiotických doplňků. Tyto doplňky obsahují živé probiotické kultury, které mohou pomoci obnovit střevní mikrobiom.

Je důležité mít na paměti, že každý jedinec je jedinečný a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Různé faktory, jako genetika, stres a životní styl, mohou ovlivnit střevní mikrobiom každého člověka. Proto je důležité experimentovat s různými potravinami a pozorovat, jak na ně váš trávicí systém reaguje. Důležitá je pestrost jídelníčku, vybírejte sezónní potraviny a ideálně v BIO kvalitě.