Získejte vzorky zdarma ke každé objednávce. Doprava zdarma u objednávek nad 6 999 Kč.

Sluneční záření a stárnutí pokožky

22cb2e65f9aeefc0f71659a391242f9a

Sluneční záření je nepostradatelnou složkou naší existence. Poskytuje nám teplé světlo a je zdrojem energie pro mnoho životních procesů na zemi. Nicméně při dlouhodobém a nadměrném vystavení slunci může sluneční záření způsobit nežádoucí účinky, jako je předčasné stárnutí pokožky. Jedním z hlavních mechanismů, které stojí za tímto procesem, je tvorba volných radikálů.

Co jsou volné radikály?

Volné radikály jsou nestabilní molekuly obsahující jeden nebo více nepárových elektronů. Jsou vysoce reaktivní a mají tendenci reagovat s jinými molekulami v organismu, jako jsou proteiny, lipidy a DNA. Přirozeně vznikají v našem těle během metabolismu a jsou součástí imunitního systému, který je využívá k likvidaci patogenních mikroorganismů. Nicméně nadměrná tvorba volných radikálů, např. při dlouhodobém vystavení slunečnímu záření, může mít škodlivé účinky na naše buňky a tkáně.

e9e4475cd58cec94b926d6fd8bb1d49e

Vznik volných radikálů při vystavení slunečnímu záření

Sluneční záření se skládá z různých typů elektromagnetického záření, včetně ultrafialového (UV) záření. Především UV záření typu A (UVA) a UV záření typu B (UVB) mají významný vliv na tvorbu volných radikálů v kůži.

Když je pokožka vystavena slunečnímu záření, UV záření proniká do buněk kůže a interaguje s molekulami kyslíku, které jsou přítomné v těle. Tím dochází k tvorbě volných radikálů, konkrétně reaktivních forem kyslíku (ROS). Tyto ROS reagují s biomolekulami, jako jsou bílkoviny, tuky a DNA, což může způsobit jejich poškození.

b190a57dbc56c1548c44d1ad15f80418

Účinky volných radikálů na stárnutí pokožky

Volné radikály způsobují oxidativní stres, což je nerovnováha mezi tvorbou volných radikálů a schopností organismu se jim bránit pomocí antioxidantů.

  1. Poškození kolagenu a elastinu: Kolagen a elastin jsou dvě klíčové bílkoviny ve struktuře pokožky, které jí dodávají pevnost, elasticitu a pružnost. Volné radikály reagují s těmito bílkovinami a způsobují jejich degradaci a ztrátu funkčnosti. To vede k tvorbě jemných linek, vrásek a ztrátě elasticity pokožky.
  2. Oxidace lipidů: Lipidy tvoří ochrannou bariéru pokožky a udržují její hydrataci. Volné radikály způsobují oxidaci lipidů, což vede k poškození lipidové bariéry. Tím dochází ke ztrátě vlhkosti a dehydrataci pokožky, která se stává suchou, drsnou a náchylnou k podráždění.
  3. DNA poškození: Volné radikály mohou také poškodit DNA v buňkách kůže. Tento poškození může ovlivnit schopnost buněk opravit se a obnovit. Nedostatečná oprava DNA může vést k mutacím a akumulaci poškozených buněk, což zpomaluje regenerační schopnost pokožky a přispívá k jejímu stárnutí.
  4. Zánět: Nadměrná tvorba volných radikálů může vyvolat zánětlivou reakci v pokožce. Chronický zánět vede k uvolňování prozánětlivých molekul, které mohou poškodit kolagen, snižovat produkci nových buněk a zhoršovat stav pokožky. To se projevuje zarudnutím, podrážděním a nerovnoměrným tónem pleti.

V dalším článku se podíváme na to, jak se bránit volným radikálům...